hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Védett ragadozók
Francia botránykönyv a művészi pedofíliáról
Védett ragadozók

Fotó: AP / Christophe Ena

2020. 04. 17.
Botrányt okozott Francia­országban egy megrázó könyv, melyet egy nyíltan pedofil író egykori áldozata írt. A heves vita oka, hogy a „felvilágosult” értelmiség körében a hatvanas évek óta haladó gondolatnak számít a pedofília elfogadása, s az elit különösen elnéző a művészek esetében.

Január 2-án jelent meg Franciaországban Vanessa Springora önéletrajzi könyve Le Consentement (Beleegyezés) címmel. A 47 éves hölgy, aki de­cember óta a Juillard kiadó igazgatója, 14 éves korában lett az akkor 50 éves Gabriel Matzneff szeretője, s viszonyuk másfél évig tartott. A ma 83 éves író a francia irodalmi élet elismert alakja, tévéműsorok állandó vendége, aki műveiben évtizedek óta nyíltan vállalja és propagálja kiskorú lányok és fiúk iránti vonzalmát, naturálisan részletezve velük folytatott szexuális kapcsolatait, gyakorlatilag büszkélkedve azokkal.

Matzneffet pedofíliát népszerűsítő könyvei ellenére a francia Akadémia 1987-ben és 2009-ben is díjjal jutalmazta, sőt 2013-ban – igaz, egy más témájú művéért – az író elnyerte a rangos irodalmi elismerésnek számító Renaud-díjat is.

Vanessa Springora bevallása szerint Matzneff 2013-as díjazása után döntött úgy, hogy megírja a maga verzióját arról, hogyan használta ki őt a férfi, miután a kapcsolatukat addig csak a „narcisztikus perverz” fél tolmácsolásában ismerhette meg a nagyérdemű. Springora rájött, hogy számára a legjobb megoldás az, ha ő is könyvet ír, mintegy szimbolikus jóvátételként.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!