hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak a férfiak sportja
A női futball feltámadása
Nem csak a férfiak sportja

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
A labdarúgás az elmúlt évtizedek során a világ legnépszerűbb sportágaként vonult be a köztudatba, a világ minden táján fellelhetőek futballklubok és –bajnokságok. Napjainkban iparággá nőtte ki magát, amely több millió embernek nyújt munka- és karrierlehetőséget. Mi lehet az oka, hogy az elmúlt több mint száz évben nem tudta elfogadtatni magát egyöntetűen a női labdarúgás?

Meglepő, hogy a társadalom nagy része továbbra is férfisportként kezeli a futballt, míg a többi labdajátékban – mint például a kézilabda, röplabda, vízilabda és tenisz – jóval nagyobb teret kapnak a hölgyek: nemcsak anyagi területen van jelentős különbség, hanem a média által is jóval nagyobb figyelmet kapnak ezen sportágak női képviselői.

A sportág száműzöttjei

A női futball –  a férfihoz hasonlóan – az Egyesült Királyságból indult útjára, ahol már 1892-ben lejátszották az első hivatalos mérkőzést Glasgowban. Kezdetben a sikerek töretlenek voltak: 1894-ben Angliában megalakult az első női csapat British Ladies’ Football Club néven. A korszak sztárcsapata az 1917-ben alakult prestoni Dick, Kerr Ladies F.C. volt: a klub olyannyira népszerű volt, hogy 1920-ban már több mint 20 ezer ember előtt játszották mérkőzéseiket, a legtöbb nézőt hozó találkozón pedig 53 ­ezer ember előtt léphettek pályára. A megnövekedett érdeklődésnek azonban nem örült mindenki, a felhőtlen korszak nem tartott sokáig: az angol szövetség a sikereket nem nézte jó szemmel, ennek következtében 1921-ben egyszerűen eltiltotta a női csapatokat a tagklubok pályáinak és stadionjainak használatától. Az indok egyszerűen az volt, hogy a női futball „ízléstelen”. A dön­tés alaposan visszavetette a női labdarúgás fejlődését, száműzetésük fél évszázadon át tartott, egészen 1971-ig, amikor végül eltörölték a tiltást.

Profi szakemberekre és profi körülményekre a női labdarúgásnak is szüksége van

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!