hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki állíthatja meg a gyilkos robotokat?
John Shahanan tábornok a jövő háborúinak nagy kihívásáról
Ki állíthatja meg a gyilkos robotokat?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
Lehet-e fegyvert adni egy robot kezébe? Mi biztosítja az emberi kontrollt a jövő háborúiban? A Hetek részt vett egy brüsszeli konferenciabeszélgetésen, amelyet az amerikai hadsereg mesterséges intelligencián alapuló fejlesztésekért felelős parancsnoka tartott a „gyilkos robotok” kihívásairól.

Ugyanaz a technológia, ami életmentő lehet egy pusztító természeti csapás villámgyors feltérképezésénél, katonai célokra alkalmazva rémálommá válhat. Könnyű belátni, hogy egy katasztrófahelyzetben, például mint a villámsebesen terjedő tűzvész esetén Ausztráliában vagy egy tragikus gátszakadást követő árvízhullám során hatalmas segítséget nyújthatnak olyan eszközök, amelyek emberi élet kockáztatása nélkül képesek megközelíteni és feltérképezni a veszélyzónát – nemcsak a levegőből, hanem a felszínről is.

John Shanahan tábornok
John Shanahan tábornok, a Pentagon Mesterséges Intelligencia Központjának igazgatója. (forrás: Wikimedia Commons)

„A legtöbben úgy gondolják, hogy még csak a sci-fikben találkoztak mesterséges intelligenciával, pedig már naponta akár százszor is használnak ilyeneket a személyes elektronikus készülékeiken – például az útvonaltervezés során. Hasonló algoritmusokat használnak a katasztrófavédelemben, amikor egy gyorsan változó krízisszituációban kell felmérni a valós helyzetet” – mondja John Shanahan tábornok, az amerikai védelmi minisztérium Egyesített Mesterséges Intelligencia Központjának (Joint Artificial Intelligence Center, JAIC) igazgatója.

Fordított folyamat zajlik, mint korábban: Ma olyan gyors üteműek a fejlesztések, hogy a legújabb eszközök és programok gyakran a piacon jelennek Meg onnan adaptálják őket a haditechnikai felhasználásokhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!