Dél-Ázsia "tiltott királysága" is normalizálta kapcsolatait Izraellel
Bhután ezzel az ötödik ország, aki "kibékül" a zsidó állammal, bár az Ábrahám-egyezményektől függetlenül
Dél-Ázsia "tiltott királysága" is normalizálta kapcsolatait Izraellel

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 14.
Szombat este Bhután beállt a "békekötők" sorába: az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó után a dél-ázsiai buddhista ország is úgy döntött, normalizálja kapcsolatait Izraellel. A diplomáciai siker ezúttal amerikai közvetítés nélkül, egyéves titkos tárgyalások eredményeképpen jött létre.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az egyezményt Izrael indiai nagykövete, Ron Malka, és Bhután képviselője, Vetsop Nagyel írta alá. A két ország, illetve fővárosaik, Jeruzsálem és Thimphu delegációi számos alkalommal találkoztak titokban az év során, hogy megteremtsék a hivatalos kapcsolatfelvétel feltételeit.

"Szeretném megköszönni a Bhutáni Királyságnak a döntését, mellyel teljesértékű diplomáciai kapcsolat létesítése mellett döntött Izraellel"

- jelentette ki Gabi Askenázi külügyminiszter, majd hivatalos látogatásra is meghívta országába a bhutáni királyt.

A diplomáciai kapcsolatok létrehozására irányuló törekvések ezúttal nem kapcsolódtak az Ábrahám-egyezményekhez és amerikai közvetítőikhez, melynek keretében az elmúlt négy hónap alatt négy arab ország békült ki a zsidó állammal. Bhutánnak valójában az Egyesült Államokkal máig nincs is diplomáciai kapcsolata. 

Bhután Dél-Ázsiában a Himalájában elterülő buddhista ország India és Tibet szomszédságában. Nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elszigetelje magát a világ többi részétől, és ezzel megóvja kulturális és természeti erőforrásait, ennek érdekében a turizmust is limitálja. Jelenleg 53 országgal áll diplomáciai kapcsolatban, melybe nem tartozik bele Amerika, az Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország és Kína sem, amióta megszállta Tibetet. 

Malka a Jerusalem Post izraeli lapnak elmondta, az egyezmény Izrael és Bhután között "izgalmas...szerény, de nagyon különleges". A nagykövet hozzátette, a bhutáni kormányok az elmúlt években kezdtek nyitni a zsidó állam felé, mivel "lenyűgözték képességei". 

Az egyelőre nem világos, hogy nagykövetség nyílik-e majd az országban. 

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!