hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 08. 10. (XI/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szabadulásra várva

Nem hozott eredményt a terroristák fogságába esett dél-koreai túszok ügyében az amerikai és afgán elnök csúcstalálkozója. George W. Bush és Hamed Karzai elutasította a tálib emberrablók követelését a fogolycserére. Nem terveznek fegyveres akciót sem a még életben lévő 21 keresztény segélyszolgálati aktivista kiszabadítására. Időközben felmerült, hogy a túszejtésben a pakisztáni titkosszolgálat is részt vett.

Példátlan leszámolás

Nagy megdöbbenést váltott ki az Egyesült Államokban Chauncey Bailey afroamerikai újságíró-szerkesztő halála, akivel fényes nappal végeztek az utcán. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyilkosság hátterében egy fekete muszlim szekta állhat, melyről Bailey leleplező riportot tervezett készíteni.

Az MTV és Guantánamo

Keresve sem tudott volna rosszabb pillanatot választani a Magyar Televízió az utóbbi évek egyik legvitatottabb Amerika-ellenes filmjének bemutatására. Az Út Guantánamóba című angol „dokudráma” négy brit állampolgárságú muszlim fiatalról szól, akik egy esküvőre utaztak Pakisztánba, közvetlenül a 2001. szeptemberi terrortámadások után. Iszlamabadban radikális muzulmán agitátorokat hallgattak, majd úgy döntöttek, hogy Afganisztánba utaznak, hogy segítsenek hittestvéreiknek az amerikai agresszorok elleni harcban. Épp akkor kezdődik az amerikai támadás, amikor elérik a tálibok frontvonalát, majd az új afgán kormányerők fogságába esnek, akik átadják őket az amerikaiaknak. A film készítői nem tagadják szimpátiájukat a muzulmán radikálisokkal (a tálib terroristák is szerencsétlen áldozatok csupán a jenki bombázók célkeresztjében), és bírálatuk tárgya kizárólag az amerikai–brit hatóságok, akik terroristáknak vélik a brit állampolgárságú foglyokat – és így is bánnak velük.

Emberek a zónában

1945 augusztusa óta ezerszer annyi atombombát robbantottak fel békeidőben, mint háborús helyzetben. A Japán elleni támadást követően a nagyhatalmak egymást túllicitálva végezték a nukleáris kísérleteket, amelyekben több tízezer katonát vetettek be kísérleti nyulakként.

Halálhíd a Mississippin

Filmekben látott módon omlott össze a csúcsforgalom idején Minnesotában egy közúti híd, legalább öt ember vesztette életét, és közel százan sebesültek meg. A megrázó katasztrófa azonban sokak szerint a komoly problémákkal küszködő amerikai infrastruktúrára irányította a figyelmet, melynek kezelése elengedhetetlenül szükségessé vált a közeljövőben.

Ázsiai özönvíz

Miközben a világ szerencsésebb fele a vakációval van elfoglalva, Ázsiában emberemlékezet óta nem tapasztalt özönvíz miatt kellett millióknak elhagyni otthonukat. Kína délnyugati és keleti részén a heves esőzések után bekövetkező áradások közel 200 millió ember életét dúlták fel, és 4-5 millióra tehető azok száma, akiket evakuálni kellett otthonukból. Indiában, Pakisztánban és Nepál déli részén a monszun okozott heves áradásokat, amelyek következtében a térségben közel 20 millióan maradtak fedél nélkül.

Belföld

Csak semmi pánik!

Szakáll, gyere, nyisd a kaput, megérkeztek a riporterek – kiabálja abástyasétányon álldogáló Tasnádi Péter. Szakáll, polgári nevén Bodnár József kastélya Budafokon áll, és ha valakinek nem lenne elég az átlagos családi házak közül nem kicsit kirívó, őrtornyos palota, július közepe óta a kastély vendége is borzolhatja az idegrendszereket: itt tölti ugyanis házi őrizetét Tasnádi Péter, az első számú magyar „keresztapa.”

Félkatonai szervezet a szélsőjobbon

Gátépítés és a hadisírok gondozása, háborús helyzetben a hon védelme – Vona Gábor, a Magyar Gárda alapító elnöke szerint ezek a feladatok várnak a Jobbik által alapított (nevében legalábbis) félkatonai szervezetre, amely a későbbiekben megalapítandó Nemzetőrség gerincévé kíván válni.

Készülnek a tűzijátékra

A tavaly augusztus 20-ai vihar nem vette el a kedvét a tűzijáték-szervezőknek, és minden eddiginél látványosabb show-t ígérnek az államalapítás ünnepén. A teljes program költségvetése mintegy 300 millió forint, ebből 51 millió jut a biztonsági intézkedésekre, 95 millió a tűzijátékra, 49 millió a Hősök terén megrendezendő gálaműsorra, a többi pedig tisztavatásra, kenyérfesztiválra, zászlófelvonásra és reklámra.

Hárítják a felelősséget

Hol tart jelenleg az a per, amelyben a 2006-os tűzijáték sérültjeit képviseli?

A hét eseményei

Viadukt a Balatonnál Átadták a forgalomnak az M7-es autópálya Balatonszárszó és Zamárdi közötti 14 kilométeres szakaszát. A kőröshegyi völgyhidat is magába foglaló projekt 70 milliárd forintba került. A 88 méter magasságot is elérő völgyhíd – amelynek szükségességét vannak, akik vitatják – három év alatt készült el. A tervek szerint a jövő év első felére elkészül a Nagykanizsát és Balatonkeresztúrt összekötő szakasz is, így egyenes út vezet majd az Adriáig.

Hit és értékek

A zsidó Messiást hirdette

„A keresztény világ egyik legjelentősebb személyiségét, Franciaország a morális és szellemi értékek egyik legnagyobb alakját, a zsidó világ pedig egyik legdrágább barátját vesztette el” Jean-Marie Lustiger személyében – nyilatkozta a franciaországi zsidó közösségek tanácsának főtitkára a 80 éves korában elhunyt francia bíborosra emlékezve. Az egyetlen katolikus főpap volt, aki származását mindvégig megvallva küzdött az egyházi antiszemitizmus ellen.

Minden oroszok egyháza

„Oroszország a klerikális társadalomhoz vezető úton halad, az ortodox egyház minden módon igyekszik hitét a társadalomra ráerőltetni” – írta a közelmúltban Vlagyimir Putyin elnöknek címzett levelében az Orosz Tudományos Akadémia tíz tekintélyes tagja, köztük két Nobel-díjas fizikus: Zsoresz Alfjorov és Vitalij Ginzburg.

HÁTTÉR

Lapzárta

Minden magyar napilap olvasottsága visszaesett az idén. Sokan a hagyományos újságírás haldoklásáról beszélnek, mások szerint a nyomtatott napilapok olyat tudnak nyújtani, amit más médiaeszközök nem, így a visszaesés ellenére is valószínűsíthető a túlélés.

Országonként változó üdülési szokások

Augusztus első fele a vakációzók naptárában a legtöbbet bejelölt időszak. Százmilliók kelnek útra, hogy kipihenjék vagy éppen jól kisportolják magukat. Ahány ország, annyi szokás, de a tradíciók az idővel is változnak: az évtizedekig elzárt orosz turisták most a világ üdülőparadicsomainak legkedveltebb vendégei, míg az amerikaiak többsége inkább otthon marad.

Vízpartra vágyik a magyar

Kitört a last minute szezon, azaz aki eddig nem tette, most próbálja meg behozni lemaradásait a nyaralás terén. A hazai statisztikák alapján azonban a magyar családok csupán 40 százaléka tud üdülésre költeni, és ezen belül is csak egyharmaduk engedhet meg magának külföldi kiruccanást.

Nem jött be az angol álom

Egyre több károsultja van az Írországban munkát kínáló, Békés és Csongrád megyében megjelent hamis hirdetéseknek. A magyarokat albérleti szerződéssel várta a hirdetés feladója, aki amint megkapta a lakbérért és a kaucióért járó 300 euró (mintegy 75 ezer forint) összeget, azonnal eltűnt. Londonban a csalások sorozatára bukkantak a rendőrök, amit egy román–magyar csoport követett el, akik a kiutazás után még egy éjszakára szállást is biztosítottak a hiszékeny munkavállalóknak.

Hogyan legyünk politikai hullák?

Lehet, hogy pártjának egyik legjelentősebb adakozóját veszíti el a Fidesz, mivel Lengyel Zoltán képviselő, aki például 2005-ben 990 ezer forinttal támogatta a jobboldali konglomerátumot, egyre tarthatatlanabb helyzetbe manőverezte magát. Legújabban a politikus aktvideóján szörnyülködik a közélet.

Az év mérgezése?

Süth Miklós országos főállatorvos maga is átvizsgálta otthon a hűtőszekrényét és a kamráját, hogy talál-e bennük olyan élelmiszert, ami tartalmaz guar-gumit.

Ipari füst a Szigeten

Tavaly még csak a Ministry kapott lehetőséget arra a Sziget Nagyszínpadán, hogy Bush-ellenes kirohanásait csontokból eszkábált mikrofonállványába dühöngje, idén azonban már bővült az indusztriális kínálat. Valamitől mára nagy üzlet lett a horrorisztikus, vérszagú, sátánista külsőségekkel operáló stílusok sorozatgyártása.

Egyre fiatalabbak vadulnak meg

„Egyre fiatalabb korosztályban és egyre hatékonyabban hatnak azok a zenei irányzatok, amelyek extrém életformát közvetítenek” – állítja Gábor Kálmán ifjúságkutató. A szakember szerint Magyarországon nem veszik kellően figyelembe azt az erőteljes hatást, amely a fiatalokat éri a kultúra területéről.

A hévízi matuzsálem

Nemrég ünnepelte százötödik születésnapját a hévízi Károly Gusztáv. Az ország egyik legidősebb emberének számító műbútorasztalos-mester 1962-ben ment nyugdíjba, de utána még közel harminc évet dolgozott keszthelyi műhelyében. A Hetek kérdésére a hosszú élet titkát egyszerűen fogalmazta meg: „Ne igyekezzen az ember meghalni.”

KÁVÉSZÜNET

A hétvégén légiparádé lesz Kecskeméten

Egyre nagyobb tömegeket mozgat meg az immár hagyománnyá váló Nemzetközi Repülőnap és Hadtechnikai Bemutató, melyet idén is Kecskeméten rendeznek meg a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison augusztus 11–12-én. A kétszázezres tömeg tekintetét húsz ország pilótái tartják majd órákig az égben.

Félmillió díjhátralékos országa

Nemrég felreppent a hír: a komlói önkormányzat a nyár folyamán nyolcvankét gyermekes családot fog kilakoltatni a felhalmozódott lakbér- és közüzemi díjtartozások miatt. Sajnos ilyen alapon minimum félmillió embert lehetne máról holnapra az utcára tenni Magyarországon, az egykori iparvárosokban egész lakótelepek kiüríthetők lennének. A díjhátralékosok sorsa ma teljes mértékben az adott önkormányzatok jóindulatán múlik.

Ha lángos, akkor legyen halápi

Minden év augusztus második hétvégéjén (idén ez augusztus 11-ére esik) megrendezik Zalahalápon a Lángosfesztivált. Itt nemcsak szájtátásra és bendősámfázásra van lehetősége a nagyérdeműnek, hanem minden, magában akár csak szikrányi ambíciót is érző látogató megpróbálkozhat a tésztafeszítés művészetével. A II. Halápi Lángos Fesztivál színes programokkal várja a vendégeket. Lesz lángossütő verseny, népdalkörök, sakkbajnokság, fotókiállítás, vándorbűvész, táncbemutató, koncert és zárásként bál.

Miért zöldebb a szomszéd fűje?

„A szép gyep a legdrágább kerti berendezés” – tartja a mondás, és ha az álompázsit fenntartási költségeit nézzük, nem alaptalan az állítás. A szép, ápolt fű ugyanis gyommentes, egyenletes felületű és növekedésű, színe zöld és semmiképpen sem sárga, szélei ápoltak, és nem nőnek rá a burkolatra vagy más növények közé.

Duma Pláza

Két világnyelv van: az orosz és az amerikai. (Lukasenko belorusz elnök)

Nemzeti Gárda alakul hazánkban

Mégpedig csupán a „segítségnyújtás” szándékával, hazánkat ért esetleges katonai támadás vagy természeti csapás esetére. Katonai jellegű szerveződésről van szó, ezért működésre is hasonló azokhoz, bár jó néhány sajátossággal.

Mi van a képen?

1. Forma–1, Sárospataki futam 2. Demszky megint átverte a budapestieket 3. Mit bámultok? Nekem nem futja mindennap autómosóra!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!