hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 02. 10. (XVI/06) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Az IMF kényszerzubbonya

Nem telik el úgy nap, hogy kormánypárti politikusok ne pengetnének békülékeny húrokat, ne valamiféle Nyugattal való kiegyezésről és konszolidációról beszélnének. Miközben azonban Lázár János minden jót ígért a németeknek Berlinben, és Matolcsy is kijelentette, hogy hallgatni fognak a barátaikra, addig Orbán Viktor évértékelőjében Európát az alkoholhoz hasonlította.

Gép over - Búcsú egy szocialista „szent tehéntől”

Az idén 66 éves Malév mentalitásában mindvégig megőrizte szocialista nagyvállalat jellegét: rugalmatlan volt, és mint ahogy egy nyolcvanas évekbeli mondás megállapította, két emberre nem figyelt oda: a dolgozóra és az utasra. A kapitalizmus azonban „bedöntötte" a Malévot, most azon zajlik a küzdelem, hogy más társaságok újraosszák a piacát. A politikai elit, talán tanulva a csődből, egy olyan konstrukció létrehozásán dolgozik, aminek versenyképes, a piacgazdaság viszonyai között is talpon maradó nemzeti légitársaság lehet az eredménye.

Jobboldali mucsa

Francis Fukuyama világhírŐ amerikai filozófus saját szavai szerint „elképedt” azokon a reakciókon, amelyeket a magyar demokrácia helyzetét elemz blogbejegyzésére kapott magyar olvasóktól. A hozzászólásokat olvasva úgy tŐnik, itt az ideje, hogy tükörbe nézzenek a Magyarország elleni gyŐlöletkampányt emleget jobboldali kommentelk és véleményformálók.

Mi és ők - Miért rossz az országimázs?

„Az igazság azonban kétségtelenül a mi oldalunkon van" - pozicionálta szerényen a Heteknek Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke a Nyugattal való keménykedésük okát. A politikus szerint elsősorban a sajtó tehet arról, hogy „a politikai ellenszenven alapuló hisztéria megrengette a Magyarországgal kapcsolatos, '56-ban és '89-ben kialakult kedvező képet". Bár konszolidációs időszak jön, annyi biztos: az Orbán-rendszer lényegi elemei nem változnak.

A Gyöngyösi-akta

Ki ez a bátor fiatalember, aki folyamatosan nemzetközi jogi kötelezettségei megszegésére szólítja fel a magyar kormányt, militáns iszlám államok és szervezetek szekértolója, horvát háborús tömeggyilkosokat véd, párttársai ellenében is élteti a kommunista Kínát és Putyin teljhatalmát, nyíltan Izrael destabilizálására buzdít, tagadja a holokausztot, megfenyegeti a magyar zsidóságot, és az iráni terrorállam településeivel gründol testvérvárosi együttmŐködést Magyarországon?

Hit és értékek

Harc a gyengék ellen

Amikor Adolf Hitler kiadta a Mein Kampfot, az Egyesült Államok 1924-es bevándorlási törvényét hozta fel példának a faji tisztogatás programjához. „A fehér, szőke hajú, kék szemű, felsőbbrendű nordikus faj eszményét nem a nácik találták ki" - írja Edwin Black Harc a gyengék ellen című könyvében. A társadalmi „fajnemesítés" programját évtizedekkel Hitler előtt már gyakorolták Kaliforniában. Igaz, a második világháború után az Egyesült Államok radikálisan szakított a faji alapú társadalompolitikával.

Obama aranyszabálya

Újabb indokkal állt elő Barack Obama elnök a tehetős rétegek adójának emelésére. Gazdasági nézeteit ezúttal Jézus tanítá­sai­val igyekszik megindokolni. Obama harmadik alkalommal szólalt fel elnökként a hagyományos Nemzeti Imareggelin.

HÁTTÉR

Nesze neked egykulcsos adó

Sokakat ért kellemetlen meglepetés, amikor megérkezett a januári fizetés. Megszűnt ugyanis az egykulcsos adórendszer miatt a munkavállalók által igénybe vehető adójóváírás. Ez akár tízezer forintos veszteséget is jelenthet a nettó bérekben. A Policy Agenda elemzőintézet szerint az adózók 70-80 százaléka jár rosszabbul, hacsak nem kapja meg az „elvárt béremelést". Ezt azonban a munkaadók többsége képtelen lesz teljesíteni.

Új embertípust farag a Fidesz

Lakáshoz jutás, családbarát munkahelyek, karriertervezés, vállalkozásösztönzés, biztonságos szórakozás, sportélet, állampolgári aktivitás - íme a kormány által nemrégiben elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Program kulcsszavai. Az ifjúságpolitikai keretprogram deklaráltan szakít az eddigi „problémaközpontú" megközelítéssel, s ennek megfelelően a legégetőbb társadalmi gondokkal, a szegénységgel, a kirekesztettséggel, a vidék leszakadásával nem foglalkozik. Ezek megoldatlansága azonban a preferált szűk elit, a konszolidált középosztálybeli fiatalság jövőjét éppúgy beárnyékolja majd, mint az érintettekét.

Éhínséghez vezethet a globális felmelegedés

Nem csendesedik a hosszú évek óta tartó vita a klíma­vál­to­zással kapcsolatosan. Hiába ábrándítják ki a tudósok a köz­vé­­le­ményt a pontatlan adatokkal, vagy adnak muníciót az ellentábor kezébe téves információkkal, vannak olyan vetületei a kér­désnek, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni. A brit kormány vezető tudományos tanácsadója most fegyverszünetet hirdetett - felszólított, hogy a tudósok korrekt módon tájé­koz­tassanak, a politikusok pedig tűzzék napirendre a kérdést, ami az egyik legérzékenyebb pontunkon, a hasunkon éreztetheti magát a legfájdalmasabban.

Gyermekhorror

A mélyszegénységtl Borsodban is leginkább a gyerekek szenvednek. Jelenleg mintegy 2000-2500 közé tehet azoknak a gyermekeknek a száma, akik – miután kiemelték ket a családjukból – gyermekvédelmi szakellátásban részesülnek (nevelszülknél vagy gyermek- és lakásotthonokban). A jogszabály szerint szociális okok miatt senkit nem emelhetnek ki a családjából, ugyanakkor a gyakorlatban egyre többször ez történik, még ha „papíron” más ok szerepel is – mondta a Heteknek egy gyermekvédelmi területen dolgozó borsodi szakember.

Fekete vonat 2.0

„Elindult a vidék”; „Tartsatok ki!”; „Értünk is menjetek!” – ilyen és ehhez hasonló bekiabálások kísérték, illetve kísérik a hétfn Miskolcról elindult, „Munkát, kenyeret!” jelszóval meghirdetett úgynevezett éhségmenetet. A mintegy 15 fs kemény mag – akikhez hosszabb-rövidebb idre többen is csatlakoznak – hétfre, az OrszággyŐlés tavaszi ülésszakának els napjára akar a budapesti Kossuth térre érkezni, hogy felhívja a figyelmet a Borsodban élk tarthatatlan szociális helyzetére. Szerintük Borsodban már a polgárháború réme fenyeget.

Megjött Laci bá’!

A „Megjött Laci bá’!” kiáltást az Orczy Park öltözőjébe berohanó tizenkét éves fiútól hallom, mögötte Pindák László edzővel ballagunk befelé. A kiáltás hangsúlyából kiderül: odabenn mindenki nagyon várja érkezését. Körben ülnek öltözőpadon a fociedzésre kész fiúk húszan. Középen Laci bá', a mester, tart egy prédikációt arról, mégis milyen dolog az, hogy valaki edzéseket hagy ki:

Konszolidáció?

A miniszterelnök úgynevezett évértékelőjével azért nem lehet érdemben foglalkozni, mert a Millenárison nemhogy a múlt évet nem értékelte, de még arról sem ejtett szót, ami épp ezekben a napokban történt. Kedden, a beszéd idején – a szociális krízis jeleként – már úton volt a borsodiak éhségmenete, a múlt héten pedig bedőlt a majd hetvenéves Malév.

Lezárult a vészkijárat

Január végén lejárt a határidő a kedvezményes áron történő végtörlesztésre,  ezzel lezárult a rendkívüli alkalom a devizahitelesek adósságcsapdából való szabadulására. Úgy tűnik, hogy mintegy 160 ezer embernek sikerül kedvezményes árfolyamon rendezni az adósságát, arról a sok ezer főről pedig, akiknek végtörlesztése meghiúsult, nincs számszerű adat. A fizetési határidő megkurtítása és a bankok packázásai azonban pont azok számára húzták be a kéziféket, akik a leginkább rászorultak volna a segítségre.

Csurka öröksége

A halál az életművet is lezárja véglegesen, már nem lehet rajta alakítani. A Mandiner-blog így értékelt: „Hogy antiszemita volt-e? Vitathatatlanul. Hogy szellemi életműve jelentős? Vitathatatlanul." Amiből az is következik, hogy jelentős szellemi életműve vitathatatlanul antiszemita, és ez egyben azt is jelenti, hogy ez már így is marad.

KÁVÉSZÜNET

Dolce vita

A Maro Gorky és Matthew Spender művészházaspár világszerte komoly sikereket ért el festőként, szobrászként, illetve íróként is, de igazi eredményüknek azt tartják, hogy a magánszférájukban sikerült létrehozniuk azt a konszolidált, nyugodt családi életet, amelyre szüleik bohém élete, hányattatott sorsa után mindig is vágytak.

Milliárdokat megmozgató tojáslabda

Talán még az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázó jelöltek sem tudnának annyi embert megmozgatni az USA-ban egy nap alatt, mint amennyit megmozgatott az idei Super Bowl döntője múlt vasárnap. És akkor még csak Amerikáról beszélünk...

Hófehérke habcsókban

Január, február, itt a nyár - és a menyegzők időszaka is, és habár még csikorgó hideg van kint, érdemes ötleteket gyűjteni az elközelgő izgalmas időszakra, legfőképpen azoknak, akik éppen előtte állnak a nagy eseménynek.

Mozdulj rá!

Míg autónkat ellenőriztetjük, mivel „törvény írja elő", addig magunk felhangolása, egészségünk állapotának feltérképezése gyakran elmarad. Csupán akkor szembesülünk azzal, hogy nem vagyunk erőnk „teljében", mikor felrobogunk gyalog egy-két emeletet, és levegő után kapkodunk, vagy amikor cipőnk bekötése is erőfeszítést igényel. A fizikai edzettség, fittség elérése nem egy ráérős luxus, hanem szükséges plusz mind testünk, mind lelkünk számára. A folyamatos fáradtság sok esetben a kialvatlanságon túl a mozgásszegény életmódnak, edzetlenségnek tudható be.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!