hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gép over - Búcsú egy szocialista „szent tehéntől”
Élt 66 évet

2012. 02. 09.
Az idén 66 éves Malév mentalitásában mindvégig megőrizte szocialista nagyvállalat jellegét: rugalmatlan volt, és mint ahogy egy nyolcvanas évekbeli mondás megállapította, két emberre nem figyelt oda: a dolgozóra és az utasra. A kapitalizmus azonban „bedöntötte" a Malévot, most azon zajlik a küzdelem, hogy más társaságok újraosszák a piacát. A politikai elit, talán tanulva a csődből, egy olyan konstrukció létrehozásán dolgozik, aminek versenyképes, a piacgazdaság viszonyai között is talpon maradó nemzeti légitársaság lehet az eredménye.

„Itt a seven-four-five: az utolsó Malév-járat személyzete nevében köszönjük a több évtizedes együttműködést, szervusztok!" Így búcsúzott a nemzeti légitársaság utolsó járatának pilótája az irányítótoronytól február 3-án reggel, amikor kiderült: a Malév csődbe ment.

Hónapok óta benne volt a levegőben a szomorú vég lehetősége, ám ilyen hirtelen befejezésre senki nem számított. A kormány január 30-án megjelent rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a légitársaságot, minek következtében a bíróság február 2-án csődvédelem alá vette a céget, így védve meg az egyik hitelezője által benyújtott felszámolás iránti kérelem hatásától.

A cég vezetői még aznap este is arról beszéltek, hogy a Malév tovább repül, ám péntek reggel hat órára kiderült: a Malév elszállt. A végső lökést az adta meg, hogy a cég Tel-Avivból hazainduló járatának nem adták meg a felszállási engedélyt, mert a Malév nem fizette ki a szolgáltatás árát, illetve korábbi tartozásait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!