hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csurka öröksége

2012. 02. 16.
A halál az életművet is lezárja véglegesen, már nem lehet rajta alakítani. A Mandiner-blog így értékelt: „Hogy antiszemita volt-e? Vitathatatlanul. Hogy szellemi életműve jelentős? Vitathatatlanul." Amiből az is következik, hogy jelentős szellemi életműve vitathatatlanul antiszemita, és ez egyben azt is jelenti, hogy ez már így is marad.

Tavaly Bayer Zsolt írt egy könyv terjedelmű esszét egy Ady-versről, az előszót Csurka írta. Többek között ezt olvashatjuk: „Bayer Zsolt írt egy könyvméretű esszét - ő azt állítja: verselemzést - Ady Az ős Kaján-járól, és ebben folyton dübög a sámándob. Anélkül, hogy látnánk, vagy jelenlétét éreznénk hivatott verőjének. Talán csak egy távoli ihlet. Ős Kaján csak valami zeneszerszámot hozott magával Ady verse szerint. Mintha a sámándob iszonyú messzeségből dübögne ide, valahonnan a »szent kelet vesztett boldogságá«-ból, de mégis nagyon közvetlenül. Veri maga Bayer, valamilyen azonosulási szándéktól vezérelve, s ez esszéírótól szokatlan. Ámde Bayer Zsolt, emberöltőket visszalépve, mintha ott bujkálna valahol az asztal körül, ahova ős Kaján leült a költő mellé. Mint sámántanonc?"

Az az érzésem, hogy amit Bayerről írt, az önmagára is érvényes: életműve egy folyton dübörgő sámándob. Övé az a kétes dicsőség, hogy az elsők között elevenített fel, idézett meg a legrosszabb magyar hagyományok közül többet. Emlékezzünk meg a kezdetről! 1992. augusztus 20-ára jelent meg Csurka István

Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán című „tanulmánya" lapjában, a Magyar Fórumban. Az antiszemitizmus.hu így értékeli ennek hatását: „Ha összegeznénk a Csurka-tanulmány következményeit, akkor elmondhatjuk, hogy kiélezte a politikai feszültségeket, és utat adott egy olyan politikai nyelvnek és kultúrának, mely majd ötven évig margóra volt szorítva. Tanulmánya áthágott egy fontos s a rendszerváltás idején keletkezett politikai tabut, mely azt írta elő, hogy - bár vannak antiszemita jelenségek - felelős politikusok nem tesznek ilyen kijelentéseket. Ekkortól tényleg úgy tűnt, hogy a »zsidókérdés«, illetve az antiszemitizmus politikai problémaként bekerül az ország nagy politikai ügyei közé."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!