hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama aranyszabálya
Az elnök Jézusra hivatkozva emel adót

2012. 02. 10.
Újabb indokkal állt elő Barack Obama elnök a tehetős rétegek adójának emelésére. Gazdasági nézeteit ezúttal Jézus tanítá­sai­val igyekszik megindokolni. Obama harmadik alkalommal szólalt fel elnökként a hagyományos Nemzeti Imareggelin.

A több mint hatvanéves hagyománynak tekinthető Nemzeti Imareggelin mintegy háromezer fős hallgatóság előtt Obama kijelentette: mint „különösen áldott” személy, hajlandó lenne feladni adókedvezményei egy részét a társadalmi igazságosság, a közös felelősségvállalás és a kevésbé tehetős rétegek érdekében. Elmélete alátámasztásául kijelentette, hogy azok összhangban állnak Jézus tanításaival is. A tálentumokról szóló újszövetségi példázatra alapozva utalt arra, hogy akinek sok adatott, arra nagyobb elvárások is nehezednek.
Az igazságosságot emlegetve Obama politikai ellenfelei felé is szúrt egyet, arra célozva, hogy a republikánus gazdaságpolitikai elképzelésekben kevéssé szerepel ez a szempont. „Tudom, hogy ebben az országban túl sok embert ért igazságtalanság az elmúlt években – jelentette ki az elnök –, és én hiszek Istennek abban a parancsolatában, hogy szeressük a felebarátainkat, mint önmagunkat. Tudom, hogy ennek az aranyszabálynak valamilyen változata minden nagyobb vallásban és hitrendszerben szerepel.”
Obama kritikusai ezzel szemben kiemelik: az elnök beiktatása óta nem csatlakozott egyetlen gyülekezethez sem. A Fehér Ház ezt azzal magyarázza, hogy egy hivatalban lévő elnök számára biztonsági szempontból is igen nehéz rendszeresen látogatni az istentiszteleteket. Obama korábban közel húsz évig a chicagói Trinity United Church of Christ tagja volt, azonban Jeremiah Wright lelkész szélsőséges kijelentései miatt a 2008-as kampány során elhatárolta magát a fekete gyülekezettől.
Az elnök hitét illető viták nem véletlenül lángolnak fel ismét, hiszen az amerikai szavazók számára rendkívül fontos kérdés, miben hisznek az elnökjelöltek: kétharmaduk véli úgy, hogy egy elnökjelöltnek szilárd hitű embernek kell lennie. Obama minden korábbi amerikai elnöknél kevesebbszer vallotta meg hitét, és igen ritkán jelenik meg istentiszteleteken.
Az imareggeli keretében Obama szót ejtett Billy Graham evangélistával 2010-ben lezajlott találkozójáról is, amelynek révén megújult a hite, miután az evangéliumi vezetővel térden állva imádkoztak a Graham család észak-karolinai otthonában. „Az óta a pillanat óta rendszeresen térdre borulok – nemcsak a személyes életemre és keresztény utamra kérem Isten vezetését, hanem ennek a nemzetnek az életére is, és azokra az értékekre, amelyek összetartanak és erősítenek bennünket” – hangoztatta az elnök, aki elárulta, minden reggel rövid imával kezdi a napot, és olyan keresztény lelkészektől e-mailen vagy sms-ben kapott napi igeversek tanulmányozásával, mint T. D. Jakes és Joel Hunter.

A Nemzeti Imareggeli

A Nemzeti Imareggeli mára hagyománnyá vált esemény, amelyet minden február első csütörtökén tartanak. Az eseménynek évtizedek óta a washingtoni Hilton ad otthont. A reggelit és a hozzá kapcsolódó egyéb programokat (találkozókat és ebédeket) az amerikai törvényhozás tagjaiból alakult imacsoport szervezi, azzal a céllal, hogy fórumot nyújtsanak a politikai, gazdasági és társadalmi vezetők számára, ahol találkozhatnak és kapcsolatokat építhetnek a közös alapra, a Jézus Krisztusba vetett hitre építve. Az imareggelin általában háromezernél is több vendég vesz részt - több mint száz ország képviselői szerepelnek a meghívottak között, elnökök, miniszterelnökök, politikusok, misszionáriusok, valamint ismert személyiségek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!