hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliárdokat megmozgató tojáslabda
Óriás(i) győzelemmel zárult az amerikai foci idei szezonja

2012. 02. 16.
Talán még az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázó jelöltek sem tudnának annyi embert megmozgatni az USA-ban egy nap alatt, mint amennyit megmozgatott az idei Super Bowl döntője múlt vasárnap. És akkor még csak Amerikáról beszélünk...

A 46. Super Bowl döntőjében az idei év két legjobb és legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó csapata, a New York Giants és a New England Patriots feszült egymásnak az Indiannapolis-ban található 70 ezer férőhelyes Lucas Oil Stadionban. Ráadásul magyar származású résztvevővel, mégpedig a hazafiakat erősítő Meskó Zoltán személyében. A Temesváron született fiatalember 11 évig élt Romániában, de a 12. életévét már Amerikában kezdhette meg, hiszen édesapja zöldkártyához jutott. Rúgótechnikájára korán felfigyeltek, így lett punter. A punter akkor jut szóhoz, amikor egy csapat 3 támadási kísérletből nem tud 10 yardot haladni, így visszarúgják a labdát az ellenfélnek. Zoltán remekelt labdaelrúgásban az egyetemi években, így nem volt meglepő, hogy az egyik legjobb helyzetből várhatta az NFL játékosbörzéjét, amikor a nagycsapatok játékosokat választanak, legfőképp hiányposztokra. Zoli eddig remekül megállja helyét a profi ligában, a legjobb punterek között tartják számon.

A rájátszás első körében a bostoni hazafiak pihentek, majd egy héttel a Wild Card kör után a Tim Tebow vezette Denver Broncost fektették két vállra. A konferenciadöntőben pedig a Baltimore Ravens ellen nyertek egy végletekig kiélezett mérkőzésen. Az óriásoknak ennél sokkal nehezebb dolguk volt, hiszen két meccs helyett hármat kellett nyerniük, ha a nagydöntőbe szerettek volna kerülni. Először az Atlanta Falconst győzték le elég simán, majd a tavalyi bajnok felett arattak diadalt egy pontgazdag mérkőzésen. A főcsoportdöntőben a liga talán legjobb védelme látta őket vendégül San Franciscóban, ám a Giantsnek ez sem okozott akadályt, így bejutottak a Super Bowlba.

A Super Bowl Amerika egyik legfontosabb sporteseménye. Lassan nemzeti ünneppé avanzsál, sőt, világszerte több millióan nézik, időeltolódástól függetlenül. A tavalyi döntőt 111 millió néző követte csak Amerikában, ami a jelenlegi rekord is. Míg az első Super Bowl idején egy jegy 12 dollárba került, addig jelenleg az ár 800-1200 dollár között mozog. A licitálós oldalakat már meg sem kell említeni, hiszen ott több ezer dollárt is elkérhetnek egy belépőért. Valamit tehát nagyon tudnak ott a tengerentúlon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!