hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új embertípust farag a Fidesz
Homo Orangicus

2012. 02. 09.
Lakáshoz jutás, családbarát munkahelyek, karriertervezés, vállalkozásösztönzés, biztonságos szórakozás, sportélet, állampolgári aktivitás - íme a kormány által nemrégiben elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Program kulcsszavai. Az ifjúságpolitikai keretprogram deklaráltan szakít az eddigi „problémaközpontú" megközelítéssel, s ennek megfelelően a legégetőbb társadalmi gondokkal, a szegénységgel, a kirekesztettséggel, a vidék leszakadásával nem foglalkozik. Ezek megoldatlansága azonban a preferált szűk elit, a konszolidált középosztálybeli fiatalság jövőjét éppúgy beárnyékolja majd, mint az érintettekét.

„A fiatalok körében végeztünk egy kutatást, s az ő ötleteiket fogalmaztuk meg - úgy gondolom, ez maximálisan hitelesíti a programot, amelyet a HÖOK-kal, a FIVOSZ-szal, a DOSZ-szal, fiatal művészekkel, civil vezetőkkel, véleményvezérekkel együtt az elmúlt egy év alatt dolgoztunk ki" - mondta el lapunknak Mihalovics Péter, az ifjúságpolitika koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

A programot megelőző vitaanyag tavaly látott napvilágot, már az is elég lájtosnak tűnt, de az abban felkért fiatal szakértőknek legalább volt egy-két megfontolandó javaslatuk, úgymint a vidékfejlesztés keretében a gazdatársadalom fiatalítására és támogatására vonatkozó elképzelés, vagy a DOSZ-elnök hatékony tehetséggondozó rendszerről szóló elképzelése az általánostól a doktori iskoláig - ám ezek végül kimaradtak nemcsak a kormány által nemrég elfogadott ifjúságpolitikai keretprogramból, hanem az oktatási törvényből is.

Új elem viszont a pályaorientációs és karrier-tanácsadás országos rendszerének kialakítása már 8. osztálytól kezdve, amely Mihalovics Péter miniszteri biztos szerint magában foglalja a tehetségek kibontakoztatását is. A program szerint a fiatalok egyéni elképzeléseit össze kellene hangolni a munkaerő-piaci viszonyokkal, „biztos jövőképet" felvázolva számukra, ám mindebben a társadalmi helyzet, a családi háttér meghatározó erejéről nem esik szó. Mint ahogy az élethosszig tartó tanulásra s az ehhez szükséges kompetenciák, iskolázottság megszerzésére ösztönző pályaorientációról sincs szó, ami pedig uniós elvárás is lenne, hanem a programírók úgy tesznek, mintha ma is „nyugdíjas" állásokban lehetne gondolkodni. A szöveg szerint az élethosszig tartó tanulás álcája alatt a fiatalok zöme tulajdonképpen csak a munkavállalást halogatja, pedig az előző Orbán-kormány alatt felpörgetett felsőoktatási expanzióért erős túlzás épp a fiatalokat tenni felelőssé. A diplomás munkanélküliség „aránytalan nagyságát" taglaló alfejezet kitér arra is: a diplomás munkanélküliek leginkább alacsony iskolázottságú, rossz kapcsolati tőkével rendelkező szülők gyermekei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!