hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nesze neked egykulcsos adó
Megzsarolt cégek, bonyolult dézsma, kevesebb bér

2012. 02. 09.
Sokakat ért kellemetlen meglepetés, amikor megérkezett a januári fizetés. Megszűnt ugyanis az egykulcsos adórendszer miatt a munkavállalók által igénybe vehető adójóváírás. Ez akár tízezer forintos veszteséget is jelenthet a nettó bérekben. A Policy Agenda elemzőintézet szerint az adózók 70-80 százaléka jár rosszabbul, hacsak nem kapja meg az „elvárt béremelést". Ezt azonban a munkaadók többsége képtelen lesz teljesíteni.

Havi bruttó 210 és 220 ezer forint kereset az a határ, amely alatt rosszabbul, de felette jobban járnak a dolgozók - mondta lapunknak a Policy Agenda szakembere arra a kérdésre, hogy mit jelent Magyarországnak az egykulcsos adórendszer. A nettó béreket tovább apasztja az egészségbiztosítási járulék 1 százalékos emelése is.

Becslésük szerint a lineáris adózás, vagyis az egykulcsos adórendszer 500 milliárd forintos lyukat ütött a központi büdzsén. Tetézte ezt a kormány által elvárt béremelés és a cserébe nyújtott kompenzáció, mely további 170-180 milliárdos tehertételt jelent a költségvetésnek. „Mindenképpen elkerülhetetlen lesz az adórendszernek az átgondolt, a foglalkoztatottság bővítéséhez, a fiskális gondjaink megoldásához illeszkedő és a gazdasági növekedést elősegítő átdolgozása, reform szintű átalakítása" - tette hozzá az elemző. A nagy lépés tehát, melyet a kormány az egykulcsos adórendszer kialakításával megvalósított, nem a piacok által várva várt struk­turális átalakítás volt.

Azért, hogy a nettó bérek csökkenése ne indítsa meg a fogyasztás la­­vina­szerű esését és a vele járó elégedetlenséget, a kormány rendeletbe iktatta a munkáltatóktól elvárt béremelést. Amennyiben a foglalkoztató úgy növeli meg a dolgozói bruttó bérét, hogy a tavalyi nettó bér az adóemelés ellenére is járjon, kompenzációként kedvezményt vehet igénybe a szociális hozzájárulási adóból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!