hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a gyengék ellen
A fajvédelem amerikai gyökerei

2012. 02. 10.
Amikor Adolf Hitler kiadta a Mein Kampfot, az Egyesült Államok 1924-es bevándorlási törvényét hozta fel példának a faji tisztogatás programjához. „A fehér, szőke hajú, kék szemű, felsőbbrendű nordikus faj eszményét nem a nácik találták ki" - írja Edwin Black Harc a gyengék ellen című könyvében. A társadalmi „fajnemesítés" programját évtizedekkel Hitler előtt már gyakorolták Kaliforniában. Igaz, a második világháború után az Egyesült Államok radikálisan szakított a faji alapú társadalompolitikával.

Európához hasonlóan a 19. században az Egyesült Államokban is megjelent a szervezett politikai antiszemitizmus, de a zsidóellenes előítéletek már azt megelőzően jelen voltak a társadalomban.

Zsidógyűlölet a gyarmatokon

Az első zsidók 1492-ben, Kolumbusz Kristóffal együtt érkeztek az Újvilágba. 1584-ben Joachim Gaunse zsidó vasművest blaszfémiával vádolták meg, és visszakényszerítették Angliába. 1647-ben a portugál hatóságok letartóztatták Isaac de Castrót, amiért zsidó szertartásokat és hagyományokat tanított Brazíliában, és visszaküldték Portugáliába, ahol az inkvizíció halálra ítélte, és máglyán megégette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!