hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhínséghez vezethet a globális felmelegedés
Elég a kamu adatokból

2012. 02. 09.
Nem csendesedik a hosszú évek óta tartó vita a klíma­vál­to­zással kapcsolatosan. Hiába ábrándítják ki a tudósok a köz­vé­­le­ményt a pontatlan adatokkal, vagy adnak muníciót az ellentábor kezébe téves információkkal, vannak olyan vetületei a kér­désnek, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni. A brit kormány vezető tudományos tanácsadója most fegyverszünetet hirdetett - felszólított, hogy a tudósok korrekt módon tájé­koz­tassanak, a politikusok pedig tűzzék napirendre a kérdést, ami az egyik legérzékenyebb pontunkon, a hasunkon éreztetheti magát a legfájdalmasabban.

Arról lehet ugyan vitatkozni, hogy a Himalája gleccserei eltűnnek-e teljesen 2035-re, vagy nem, arról viszont nincs vita, hogy a globális felmelegedés nem állt le, és nem is fordult vissza a folyamat. A NASA New York-i Goddard Űrkutatási Intézete (GISS) egy tanulmányt tett közzé, amely szerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb azóta, hogy 1880-ban mérni kezdték a hőmérsékleti adatokat. Ettől az időponttól kezdve 0,8 Celsiust emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, ami nem tűnhet soknak, mégis jelentős változásokat indított el. A GISS szerint az elmúlt három évtizedben 0,2 Celsius növekedés volt megfigyelhető évtizedenként, ami jelentős gyorsulást mutat a jelenségben.

Amikor a témáról hallunk, természetesen érdekel bennünket a klímaváltozás minden vetülete, így a tengerszint emelkedése a sarki jégtakaró felolvadása miatt, vagy az, hogy esetlegesen egész állatfajok tűnhetnek el, ha nem tudnak alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez. Nem elhanyagolható az extrém időjárás, az egyre gyakoribb viharok és a tornádók okozta anyagi kár sem, még akkor is, ha minket éppen nem annyira érintenek ezek a kérdések Európa szívében.

A tudósok szerint viszont a folyamat hatásai számunkra is igen fájdalmas területen, a mezőgazdaságban, az immár több mint 7 milliárd ember ellátásában fogják éreztetni magukat a legerősebben. Éppen ezért Sir John Beddington, a brit kormány fő tudományos tanácsadója a Science tudományos magazin hasábjain több tudóstársával együtt felszólította a politikusokat, hogy tűzzék a zászlójukra azokat a programokat, amelyek egyrészt csökkentik a káros gázkibocsátást, amely a tudósok szerint nagyban gerjeszti a melegedési folyamatot, másrészt elősegítik, hogy a mezőgazdaság alkalmazkodni tudjon a megváltozott viszonyokhoz. Ezek természetesen minden térségben máshogy jelentkeznek, és hosszú távon hatalmas anyagi befektetést igényelnek még a modern országokban is, viszont mindenekelőtt a leginkább érintett egyenlítői térségben, Afrikában kell majd hatalmas összegeket áldozni a mezőgazdasági fejlesztésekre. Ennek már most itt volna az ideje, mivel Afrikában most sem ritkaság a hatalmas szárazság. Amennyiben nem sikerül megoldást találni az egyre magasabb hőmérsékletre, ezek az országok még kevésbé tudják majd megtermelni a saját élelemszükségletüket, ami azért aggasztó, mert Kelet-Afrikában már így is éhínség tört ki az elszáradt termés miatt, így egyértelmű, hogy azonnali cselekvésre van szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!