hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lezárult a vészkijárat
A végtörlesztési hullám nyertesei és vesztesei

2012. 02. 16.
Január végén lejárt a határidő a kedvezményes áron történő végtörlesztésre,  ezzel lezárult a rendkívüli alkalom a devizahitelesek adósságcsapdából való szabadulására. Úgy tűnik, hogy mintegy 160 ezer embernek sikerül kedvezményes árfolyamon rendezni az adósságát, arról a sok ezer főről pedig, akiknek végtörlesztése meghiúsult, nincs számszerű adat. A fizetési határidő megkurtítása és a bankok packázásai azonban pont azok számára húzták be a kéziféket, akik a leginkább rászorultak volna a segítségre.

Mint arról hazánk lakosságának több mint egytizede közvetlen tapasztalatokat szerezhetett, a devizaárfolyamok elszabadulásával kialakult az a korábban képtelennek tűnő valóság, hogy a kölcsön visszafizetésére szánt törlesztőrészletek éveken át történő fizetése ellenére a fennálló adósság nem csökkent, hanem növekedett. „A magyar lakosság lakáshitel-állományának mértéke, azon belül is a devizaadósság drámai mértéke, és ebből adódóan a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma hazánk egyik legsúlyosabb gazdasági, pénzügyi és társadalmi problémája" - olvasható a kormányzat weboldalán (kormány.hu).

A múlt év őszén bevezetett, kedvezményes  árfolyamon történő végtörlesztés számára a kormányzat eredetileg február végéig szabta meg a határidőt. Menet közben azonban január végére módosította, meghiúsítva ezzel sok-sok ingatlan adásvételét, amelyeknek bevételéből szerették volna a tulajdonosok az adósságaikat rendezni. Egy ingatlan adásvétele ugyanis nem egy gyors ügylet, hanem ha megvan a vevő, azután is hónapokig eltarthat. Két hónapot is igénybe vehet a hitel intézése, a lakástakarék (LTP) megtakarítások felszabadítására pedig három hónapot kell várni.  „Sokan vásároltak volna ingatlant, a határidő lerövidítése miatt azonban egyre inkább csak a készpénzes vásárlók jöhettek számításba" - mondta lapunknak Szima Dániel, a Szimák Ingatlan irodavezetője. A készpénzes vevő azonban adott esetben jóval a piaci ár alatt juthatott értékes ingatlanhoz.

A bankok egy része tisztességesen bánt az ügyfeleivel, árnyékot vet azonban erre a tényre azon történeteknek sokasága, melyek arról tanúskodnak, hogy milyen találékonyak voltak a pénzintézetek a számukra kedvezőtlen pénzügyi folyamatok különböző trükkökkel zajló meghiúsításában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!