hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az IMF kényszerzubbonya
Jönnek a konszolidáció hónapjai?

2012. 02. 09.
Nem telik el úgy nap, hogy kormánypárti politikusok ne pengetnének békülékeny húrokat, ne valamiféle Nyugattal való kiegyezésről és konszolidációról beszélnének. Miközben azonban Lázár János minden jót ígért a németeknek Berlinben, és Matolcsy is kijelentette, hogy hallgatni fognak a barátaikra, addig Orbán Viktor évértékelőjében Európát az alkoholhoz hasonlította.

„Viktor elment a falig, de sikerültek a fő háttéregyezségek Brüsszelben, most a puha landolás következik" - foglalta össze egy a gazdasági kérdésekben jártas kormányzati forrásunk az elmúlt hetek eseményeit, a kormánypárti „békepolitikai" fordulat okait. Egyrészt, a belső vélemények szerint az uniós kötelezettségszegési eljárások nem súlyos ügyek, azokból úgy értékelik, hogy Brüsszel kimenekülési útvonalat is adott a magyar kormánynak. Másrészt, a konfliktus - és az IMF-tárgyalások körüli huzavona - mögött húzódott egy geopolitikai játszma is, amely miatt néhányan tudatosan „ütötték" Magyarországot. Miniszterelnökségi forrásunk szerint a szükséges alkuk megköttettek.

Ezzel ellentétes kormánypárti véleményeket is hallottunk. Több Fidesz- vezető ugyanis állítólag azon aggódott, hogy az unióval - és egyben a Nyugattal - való konfliktus a párt törzsbázisából tömegeket távolít el a kormánytól, illetve a bizonytalanok között „található" exfideszes szavazókban végleges szakítást generál a párttól. A parlamenti ciklussal kapcsolatban az a koncepciójuk, hogy az 1,3-1,5 milliós törzsbázis megőrzése mellett igyekeznek az egykulcsos adóval és az adókedvezményekkel jól járó „középosztálybeli" szavazókból (akik félt-hetik majd e kedvezményeket) 2 millió feletti szavazótábort „előállítani" a 2014-es választásokra. Mivel Orbán Viktorral szemben senki sem mer kritikát megfogalmazni (kivéve állítólag Kövér Lászlót), ezért a kormányzás stílusát és kommunikációját veszik bírálatok alá.

A másik forró téma az IMF-szerződés kérdése. A Népszabadság szerint Orbán egy belső fórumon novemberben azt mondta, hogy ha az IMF jön, akkor ő megy. Később a Hír TV-ben az ezt firtató kérdésre kifejtette, hogy ha újra az IMF irányítása alá kerül az ország, és nem a saját gazdaságpolitikát hajtják végre, akkor „ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség nincs". A problémát az jelenti, hogy az IMF és a kormány jelenlegi helyzetértékelése között is jelentős különbség van. Míg a kormány 2,5 százalékos hiányt vár, addig a IMF 4 százalékkal számol, de eltérés érzékelhető a gazdasági növekedés kérdésében is. Egyes számítások szerint minimálisan 500-550 milliárdos kiigazító csomagra volna szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!