hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 10. 07. (XX/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kemény Brexit, puha Brexit

2017 márciusáig indítja el hivatalosan az unió­ból való kilépés folyamatát Nagy-Britannia. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye kétévi tárgyalássorozatot határoz meg az uniós tagság megszűnésének feltételeiről, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britannia 2019 nyarának végén lehet újra szuverén állam. Szak­értők azonban úgy vélik, az egyeztetések valószínűleg hosszabbra fognak nyúlni – ráadásul sokan kétlik, hogy a jövő szeptemberi német választásokig Brüsszel érdemi tárgyalásokat kezdene Londonnal.

Abortuszvita – Szigorítás és tüntetés Lengyelországban

A lengyel törvényhozás egy olyan jogszabályt kezdett tárgyalni a napokban, amely egyetlen esettől, az anya életének védelmétől eltekintve teljesen megtiltaná az abortuszt. Hétfőn közel százezren vonultak az utcákra az ország különböző nagyvárosaiban. A Stop Abortion életvédő szervezet javaslata Európában a harmadik olyan országgá tehetné Lengyelországot, ahol minden körülmény között tilos az abortusz.

Megmenekül-e az óriás? - Hullámvasúton a Deutsche Bank

Nagy bajba került a német Deutsche Bank, miután az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 14 milliárd dollár büntetést szabott ki a pénzintézetre a 2008-as válságban betöltött szerepe miatt.

Viharfelhők Szaúdarábia felett

Több fronton is védekezésre kényszerült Szaúd-Arábia. A közel-keleti olajmonarchia egyszerre került szembe Iránnal (és a mögötte álló Oroszországgal), az Egyesült Államokkal, és Rijád még a palesztinoktól is bírálatokat kapott. Mi okozza és van-e összefüggés a konfliktusok között?

Perelhető lett Szaúd-Arábia 9/11 miatt

A szenátus és a kongresszus megszavazta azt az Obama elnök által korábban megvétózott jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak hozzátartozói bepereljék Szaúd-Arábiát. A Fehér Ház a Rijáddal való kapcsolatot előtérbe helyezve és egy ilyen fontos eljárásnak a központi ellenőrzés alól való kikerülésétől tartva, kezdettől határozottan ellenezte a törvényt. Különös, hogy az elsöprő többséggel elért voksolási eredmény után egy nappal a szenátorok és képviselők visszakoztak.

Belföld

Figyelmeztetés Brüsszelbe és Budapestre

A választásra jogosultak 43,88 százaléka vett részt a kötelező betelepítési kvótáról rendezett vasárnapi népszavazáson, de érvényesen alig több mint 40 százalékuk szavazott. Az eredmény komoly figyelmeztetés a Magyarországot hat éve kormányzó Fidesznek, ugyanakkor egyértelművé teszi: a magyarok nem akarnak kötelező betelepítési kvótát, és nem sok jóra számíthatnak azok a politikai erők, akik ezt nem veszik tudomásul.

Gránitrugalmasság - Hetedszer módosul az Alaptörvény

Hetedszer is módosíthatja a kormánytöbbség a 2012-ben hatályba lépett Alaptörvényt, ezúttal a kvótanépszavazás nyomán. A Jobbik korábban már javasolt egy, a most tervezetthez hasonló változtatást, de akkor azt a Fidesz elvetette.

„A magyar lakosság Brüsszelnek és Budapestnek is üzent”

A múlt héten komoly vihart kavarva lépett ki a Magyar Helsinki Bizottságból Mészáros István László. A Hetek erről a lépéséről és a népszavazás eredményéről is kérdezte az Országgyűlés emberi jogi bizottságának egykori SZDSZ-es alelnökét.

A Hetek szerkesztősége szolidáris a Népszabadság munkatársaival

A Hetek szerkesztősége megdöbbenéssel értesült a Népszabadság szerkesztőségével péntekről szombatra virradóra történtekről. A lappal és munkatársaival történtek minden egyes eleme – a szerkesztőség költözésnek álcázott kizárása a székházból, a motoros futárokkal kézbesített értesítések a munkatársak munkaviszonyának felfüggesztéséről – riasztóak, és példátlanok a rendszerváltás utáni szabad sajtó történetében.

Így szavaztak a határon túli magyarok

A határon túli magyarok az anyaországiakhoz hasonlóan 98 százalék fölötti arányban szavaztak nemmel a kvótanépszavazáson, ámde jóval kisebb, alig egyharmados részvételi arány mellett. Leginkább a vajdasági magyarok mozdultak meg a kampányra, míg az erdélyiek jóval passzívabbak voltak. Közel 60 ezer külhoni magyar pedig késve regisztrált a választási névjegyzékbe – szavazatuk ugyan kevés lett volna a referendum érvényességéhez, de esetük jól tükrözi a külhoni tájékoztatás hiányos voltát.

Népszavazás utáni elemzések a Fideszben

Kedden elnökségi ülést hívott össze Orbán Viktor a kvótanépszavazás következményeinek az értékelésére, ahol a Népszabadság információi szerint nemcsak a referendum utáni poli­­tikai lépéseket vették számba, hanem a szavazási térképet is tételesen elemezték annak érdekében, hogy kiderüljön: kik is vették félvállról a mozgósítást. A lista hosszú, a miniszterelnök pedig igen csalódott lehetett, ugyanis sok, korábban biztosnak tekintett választókerület hozott átlagon aluli teljesítményt.

Hit és értékek

„Éljen Izrael!”: ezért kapott börtönt Gadó György

Mi vesz rá egy közel 50 éves történészt, hogy a kádárizmus legálmosabb évtizedében éjszaka gyerekjáték-nyomdával kiszedett röplapokat terjesszen, és krétával írja házfalakra azt, hogy „Hazudik a sajtó! Éljen Izrael!”. Beszélgetőtársam, a 86 éves Gadó György egy pillanatra sem bánta meg, hogy az 1973-as jóm kippúri háború idején nekiállt egymaga megcáfolni a pártállami anticionista sajtópropagandát. Akkor sem, ha a Kádár-rendszertől egy év börtönt kapott, a rendszerváltás után pedig pártja, az SZDSZ kiközösítette.

A Marsra és tovább!

„Két út áll előttünk. Vagy itt maradunk a Földön és kipusztulunk, amikor eljön a világvége, vagy pedig bolygóközi fajjá és civilizációvá fejlődünk tovább” – küldött ultimátumot az emberiségnek Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója, aki a Mexikóban tartott nemzetközi űrkon­ferencián mutatta be „őrült” tervét a Mars kolonizálásáról. Az online tranzakcióktól a csillagos égig feltörő hi-tech vízionárus szerint leendő „űrtársasága” ráadásul nemcsak a vörös bolygó, hanem a 21. század második felére akár a Naprendszer határáig is képes majd elrepíteni az utasait, újra beindítva a Déli-sark meghódításával (1911) és az Apollo-18 törlésével (1972) lezárult nagy felfedezések korát.

HÁTTÉR

Mindent simogatással kell kezdeni

Esős, álmos szombat reggel. Berényi doktornő 05:45-kor kel. A gyerekek még alszanak amikor elindul. BKK-val jár dolgozni. Ilyenkor alig vannak a metrón. A Klinikáknál száll le.

A sógorék Teslája

Egyre több autógyártó keresi fel azt a távoli kis osztrák várost, Freistadtot, ahol a Kreisel fivérek nemrég megalapították saját startup cégüket, amivel alapjaiban rengethetik meg az elektromosautó-ipart. Növekvő népszerűségük nem véletlen, hiszen a fiatal vállalkozók által gyártott alkatrészekkel az elektromos autók egyetlen töltéssel akár 400-450 kilométert is képesek megtenni.

Kiürül a balkáni útvonal?

Úgy tűnik, csillapodik a balkáni útvonalra korábban jellemző migránshullám. Idomeninél a görög–macedón határon lévő sátortábor létét már csak a szemeteszsákokból emelt halom jelezte, és a régi vasúti határnál is háborítatlanul állnak a szögesdrót-akadályok és a kerítés. Az útvonal mentén élőkben azonban még élénkek a tavalyi emlékek, és attól tartanak, hogy bármikor újra elözönölhetik a térséget a menekültek. Az érintettek nem bíznak az uniós bürokratákban, szerintük csak a radikális megoldások tudnak gátat szabni a menekülthullámnak.

A visszatérők

A menekültkrízisre Európának továbbra sincs egységes válasza. Míg a tagállamok nemzeti szinten egyenként próbálják megakadályozni a menekülők beáramlását a kontinensre, egy újabb, súlyos probléma jelent meg az Iszlám Állam ellen elért katonai sikereknek köszönhetően: Európába tömegesen térnek vissza a dzsihádisták.

Fury zuhanása

Alig egy évvel világraszóló sikerét követően máris száműzhetik a sport világából Tyson Furyt. A nehézsúlyú bokszvilágbajnok sportszerűtlen viselkedése és doppingügyei miatt akár eltiltásban is részesülhet. Ennél is nagyobb probléma lehet számára azonban, hogy a bokszrajongók lassan egyöntetűen követelik távozását a sportágból.

Ha politikus, akkor lop? - Fiatalok véleménye a korrupcióról

Romlottak hazánk korrupciós mutatói, s a fiatalok meglepő tájékozottsággal érzékelik az egyre negatívabb tendenciát. Az elburjánzó korrupció nagyon rosszul hat az általános közérzetre, s kimutathatóan erősíti az elvándorlást.

100 nap Brexit

Éppen 100 napja, júniusban döntöttek úgy a britek, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A hivatalos kilépési stratégia részletei azonban azóta sem ismertek, pedig a bizonytalan üzleti környezet jelentősen megnehezíti a vállalati döntéshozók helyzetét, és félő, hogy a fontos gazdasági mutatók is lefelé veszik az irányt – írta erről a Bloomberg.

Halogató nemzedék - Az Y generáció és a családalapítás

A mai 18-36 évesek 82 százalékának nincs gyermeke, és közel 40 százalékának semmilyen párkapcsolata nincs. A generáció majdnem fele a szüleivel lakik, s egyharmadának van saját lakása. A rendszerváltáshoz képest a házasság 8 évvel tolódott későbbre, és a mostani fiatalok 10 százaléka él csak házastársi kapcsolatban – mutatta ki a Cofidis Magyarország kutatása.

KÁVÉSZÜNET

Amikor az Isten súg

Bár a nagy költőkultuszok kora lejárt, a vers ma is élő műfaj, legfeljebb nem könyvben olvassuk, hanem a neten, így a csökkenő könyv­­­­-eladások ellenére is megtalálja a maga útját a közönséghez. A Litera-Túra Irodalmi és Művészeti Magazin állandó szerzője, Albert Zsolt kaposvári költő versei sokszor úgy születnek, hogy: „berobban, remeg a járda, csörömpölnek az ablakok, mint egy vasútállomáson, mikor jön az esti gyors, szósorozat az egész, átrohan rajtam, s mire kiér, megszelídül”.

Mi kell a lábnak?

A kiegyensúlyozott, egészséges járás, a jó közérzet alapja a helyesen megválasztott cipő. Igen ám, de - főleg cipővásárló nőknél - a divat majdnem mindig győz az egészségügyi és sokszor a jó ízlés szempontjai felett is. Míg másoknál a kényelmi okok számítanak: inkább tornacipőben vagy sportos vászon-cipőben surrannak ide-oda. Ám ahhoz, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, sérüléseket, nem árt, ha sorra vesszük az őszi cipővásárlás aspektusait.

A „legbőszebb honleány”

Minden nagyformátumú férfi mögött áll egy nagyszerű nő – tartja a közkeletű mondás. Ez az első miniszterelnökünk, Batthyány Lajos esetében különösen helytálló: feleségéről, Zichy Antóniáról mindenekelőtt férje mártíromsága, a hozzá való, semmilyen áldozattól és fe­nye­ge­tés­től vissza nem riadó, hűséges kitartása, harcos­társi mentalitása, mélységes, élethosszig tartó gyásza ismert. A reformkor legnépszerűbb asszonya, az ország első first ladyje kiérdemelte a „legbőszebb honleány” címet is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!