hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A magyar lakosság Brüsszelnek és Budapestnek is üzent”
Interjú Mészáros István Lászlóval

2016. 10. 06.
A múlt héten komoly vihart kavarva lépett ki a Magyar Helsinki Bizottságból Mészáros István László. A Hetek erről a lépéséről és a népszavazás eredményéről is kérdezte az Országgyűlés emberi jogi bizottságának egykori SZDSZ-es alelnökét.

Hogyan látod a népszavazás eredményét? Minek tudható a 98 szá­zaléknyi nem szavazat? És az érvénytelenség?

– A magyar lakosság egyszerre üzent Brüsszelnek és Budapestnek: se onnét, se innét ne diktáljanak neki. Brüsszel irányában a 3,3 millió nem szavazat – köztük az enyém is – roppant nagy szám, 98 százalékos arányuk párját ritkítóan egyöntetű. Egyértelmű, hogy a magyar társadalom elutasítja a kényszerbetelepítést. Ezt meg kell érteniük a brüsszelitáknak. Ugyanakkor az, hogy egy ilyen horderejű nemzeti kérdésben nem mozdult meg a szavazók többsége, a kormány felé is figyelmeztetés: a hatalom korlátainak lebontása, a basáskodás, a mutyik, a korrupció, az urizálás eluralkodása, a hatalmi visszaélések nem maradnak büntetlenül. Rontja a jogos szabadságharc hitelét, ha itthon az emberek ezzel ellentétes dolgokat tapasztalnak.

A népszavazás előtti napokban vihart kavart kilépésed a Magyar Helsinki Bizottságból. Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a bizottsággal, illetve annak alapítóival?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!