hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Éljen Izrael!”: ezért kapott börtönt Gadó György
Egyszemélyes ellenállás

2016. 10. 06.
Mi vesz rá egy közel 50 éves történészt, hogy a kádárizmus legálmosabb évtizedében éjszaka gyerekjáték-nyomdával kiszedett röplapokat terjesszen, és krétával írja házfalakra azt, hogy „Hazudik a sajtó! Éljen Izrael!”. Beszélgetőtársam, a 86 éves Gadó György egy pillanatra sem bánta meg, hogy az 1973-as jóm kippúri háború idején nekiállt egymaga megcáfolni a pártállami anticionista sajtópropagandát. Akkor sem, ha a Kádár-rendszertől egy év börtönt kapott, a rendszerváltás után pedig pártja, az SZDSZ kiközösítette.

Hogyan lett ön a Kádár-rendszer egyszemélyes cionista ellenzéke?

– A kádárista rendőrség szemében az Izrael iránti szolidaritás és a zsidó identitás határozott vállalása egyet jelentett a cionizmussal, de én nem tartom magam klasszikus értelemben véve cionistának. Számomra egy folyamat volt, míg a zsidó sors előli meneküléstől eljutottam a zsidó sors, a zsidó örökség tudatos – kulturális, történelmi értelmében vett – vállalásáig. Ebből természetes módon fakadt a szolidaritás vállalása. Amikor az évezredes alapokra építve megszületett a cionista állam, ez a zsidó ellenállás jelképe és a gyümölcse volt. Izrael léte cáfolta azt a képzetet, hogy a zsidóságot ellenállás nélkül, vágójuhokként lehet mészárszékre hajtani.

Beszélgettem a szovjet zsidó ellenállás hősével, Natan Saranszkijjal, aki elmondta, hogy számára 1967, a hatnapos háború hozta el ezt a fordulatot, ekkor lett tudatos „refjúznyik”, zsidó ellenálló. Önnek is ez volt a mérföldkő?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!