hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abortuszvita – Szigorítás és tüntetés Lengyelországban

2016. 10. 06.
A lengyel törvényhozás egy olyan jogszabályt kezdett tárgyalni a napokban, amely egyetlen esettől, az anya életének védelmétől eltekintve teljesen megtiltaná az abortuszt. Hétfőn közel százezren vonultak az utcákra az ország különböző nagyvárosaiban. A Stop Abortion életvédő szervezet javaslata Európában a harmadik olyan országgá tehetné Lengyelországot, ahol minden körülmény között tilos az abortusz.

Az elmúlt napokban a szejm elvetette az érvényben lévő abortusztörvény lazítására vonatkozó tervezetet, és ezzel párhuzamosan részletes vitára bocsátotta az életvédők által benyújtott szigorítási javaslatot. Ennek hatására hétfőn Varsóban, Krakkóban, Wroclawban közel százezren tüntettek a szigorítás ellen.

A Stop Abortion nevű polgári csoport által szeptemberben benyújtott törvényjavaslat vitára bocsátásával a kormánypárt időt próbál nyerni, hogy elhalassza a kérdés napirendre tűzését. A katolikus egyház, amelyhez a lengyelek 87 százaléka tartozik és támogatója a jelenleg kormányzó, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártnak, támogatja az abortusz betiltását. A hét eleji demonstrációk hatására azonban nem kizárt, hogy a kormánypárt meghátrál az ügyben, hiszen az abortuszvita gyengítheti a PiS pozícióját.

Egy országnyi abortusz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!