hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiürül a balkáni útvonal?

2016. 10. 14.
Úgy tűnik, csillapodik a balkáni útvonalra korábban jellemző migránshullám. Idomeninél a görög–macedón határon lévő sátortábor létét már csak a szemeteszsákokból emelt halom jelezte, és a régi vasúti határnál is háborítatlanul állnak a szögesdrót-akadályok és a kerítés. Az útvonal mentén élőkben azonban még élénkek a tavalyi emlékek, és attól tartanak, hogy bármikor újra elözönölhetik a térséget a menekültek. Az érintettek nem bíznak az uniós bürokratákban, szerintük csak a radikális megoldások tudnak gátat szabni a menekülthullámnak.

A balkáni migrációs útvonal lezárása hatékonyabb volt a migrációs áradat megállítása szempontjából, mint az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodása, vélekedett a Heteknek nyilatkozva Zoran Dimitrovic újvidéki politológus. A Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma nem március 20-án, a Törökországgal kötött megállapodás hatályba lépésekor kezdett apadni, hanem már korábban, amikor a macedón hatóságok februárban szigorúan korlátozni kezdték, hogy ki léphet be az országba. Addig szinte emberfolyamok özönlöttek Görögországból. Macedóniát megroppantotta az emberáradat.

A politikai döntésképtelenséget megunva a macedónok a maguk kezébe vették az irányítást, és hatékonyan fékezték meg a görög területről érkező migrációs hullámot – elejét véve egy komoly humanitárius katasztrófának, amely a balkáni útvonal országait fenyegette. A politológus hozzátette: Szerbiában az észak-bácskai területeken (Szabadka, Magyarkanizsa, Horgos) voltak nagyobb létszámú migránscsoportok, amelyek illegálisan kívántak Magyarországra jutni, de a nyár folyamán elszállították őket a határ körzetéből. Horgos közelében iszonyatos állapotok voltak, míg Szabadkán a téglagyár környéke volt a menekültek bázisa. Bár a helyzet enyhült, Szerbiában nem hivatalos adatok szerint 9 ezer menekült rekedt, a határ közelében máig ezren bolyonganak közülük, ők megpróbálnak átjutni Magyarországra – ezenkívül a Belgrád környéki táborokból is sokan indulnak a magyar határ felé. A politológus szerint Szerbia lassan ezzel a létszámmal is képtelen boldogulni, mert idegenrendészeti eljárás keretében nem lehet visszatoloncolni őket Görögországba.

A balkáni útvonal első szárazföldi állomása Görögország, ahol közel 60 ezer menekült vár sorsa alakulására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!