hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent simogatással kell kezdeni
Egy nap a koraszülöttmentőknél

2016. 10. 06.
Esős, álmos szombat reggel. Berényi doktornő 05:45-kor kel. A gyerekek még alszanak amikor elindul. BKK-val jár dolgozni. Ilyenkor alig vannak a metrón. A Klinikáknál száll le.

07:15-re érkezik a Peter Cerny Koraszülött Alapítvány Mentőbázisára. Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika udvarán álló épület inkább emlékeztet egy hangulatos kis lakra, mint egészségügyi intézményre.

A hátsó bejáratnál sorakozó sárga mentőautók azonban egyértelműen jelzik az immár 28 éve működő Cerny profilját. Berényi Anikó 15 éve tagja a csapatnak. „Koraszülöttmentésből nem lesz karrier, ez más műfaj. Hivatás, mint az anyaság” – mondja a doktornő, aki középiskolás korától az orvosi egyetemre készült. A Cerny alapítvánnyal ötödéves medikaként került kapcsolatba. Nem volt tudatos választás, inkább sorsszerű. Hatodévben gyakorlatát már Dr. Somogyvári Zsoltnál, a szervezet szakmai vezetőjénél végezte. Megtanulta a csapatmunkát, hogyan kell gyorsan, hatékonyan elkezdeni az állapot stabilizálását, melyik eszközért, hová kell nyúlni az orvosi táskában. Ráérzett az összhangra. Azóta együtt dolgoznak.

07:45-kor az orvos „fellépős” csapatával (orvos, neonatológiai szakasszisztens és neonatológiai mentőgépkocsi vezető) átveszi a szolgálatot a lelépőktől. Indul a 24 órás ügyelet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!