hetilap

Hetek hetilap vásárlás
100 nap Brexit
Kiszállás után

2016. 10. 14.
Éppen 100 napja, júniusban döntöttek úgy a britek, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A hivatalos kilépési stratégia részletei azonban azóta sem ismertek, pedig a bizonytalan üzleti környezet jelentősen megnehezíti a vállalati döntéshozók helyzetét, és félő, hogy a fontos gazdasági mutatók is lefelé veszik az irányt – írta erről a Bloomberg.

Theresa May brit miniszterelnök néhány napja lefektetett pár „alapgondolatot”. Először is, kormánya jövő tavasszal kezdeményezi a brit EU-tagságot rögzítő, 1972-es törvény hatályon kívül helyezését. Elmondta továbbá, hogy London március végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a kilépési folyamatot szabályozza. Innentől számítva indulna a kétéves tárgyalási folyamat a brit EU-tagság megszűnésének felté­telrendszeréről. Mint mondta, semmiképpen sem hirtelen vagy egyoldalú kilépést terveznek, és az Egyesült Királyság országai (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) együttesen hagyják majd el az Európai Uniót.

A folyamat elindulásáig marad a jogi és gazdasági bizonytalanság. Számos cég kivár a fontos döntésekkel. Igaz ez a Nissan Motorra is, amely a gépjárműállományának egyharmadát az Egyesült Királyságban gyártja, nyolcvan százalékban exportra. „Ma a legnagyobb kihívás számunkra a bizonytalanság” – mondta Carlos Ghosn vezérigazgató a Bloombergnek.

A Lufthansa légitársaság egyelőre azt vizsgálja, miként módosítsák a járatok sűrűségét és a gépek típusait, hogy a Brexit után megváltozott kereslethez igazodjanak. Egyes vállalatok munkacsoportokat alakítottak, mások üzleti tanácsadókhoz fordultak a helyzet elemzése és a lehetséges megoldások kidolgozása végett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!