hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi kell a lábnak?
Az egészséges őszi cipő titkai

2016. 10. 14.
A kiegyensúlyozott, egészséges járás, a jó közérzet alapja a helyesen megválasztott cipő. Igen ám, de - főleg cipővásárló nőknél - a divat majdnem mindig győz az egészségügyi és sokszor a jó ízlés szempontjai felett is. Míg másoknál a kényelmi okok számítanak: inkább tornacipőben vagy sportos vászon-cipőben surrannak ide-oda. Ám ahhoz, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, sérüléseket, nem árt, ha sorra vesszük az őszi cipővásárlás aspektusait.

Lábunk elsődleges feladata, hogy megfelelő, rugalmas alátámasztást biztosítson, és egyensúlyban tartsa egész testünket, akár egy helyben állunk, akár sétálunk vagy futunk. A cipő egyáltalán nem elhanyagolható része öltözködésünknek: súlyunk minden grammja a lábainkra terhelődik. Mindezek miatt kiemelten fontos lenne olyan cipőkben járnunk, amelyek alkalmazkodnak lábunk anatómiájához, hogy a benne töltött idő ne vezessen fájdalomhoz, hosszabb távon pedig ízületeink károsodásához.

„A rosszul megválasztott cipő benőtt körmöket, köröm­ágygyulladást, bőrkeményedést (tyúkszem), víz- és vérhólyag kialakulását, fájdalmat, gombásodást, az ujjak deformálódását, sőt keringési zavart is okozhat” – hívta fel a figyelmet Dr. Andrássy Ilona ortopéd szakorvos.

Fontos szempont, hogy kényelmes, de ugyanakkor elegáns legyen a kiszemelt lábbeli. Ám egy brit statisztika szerint a férfiak több mint egyharmada, a nők közel fele olyan cipőt vásárol, ami nem is illik a lábára. Ez azonban hosszú távon a fájdalom mellett rossz tartást okozhat, sőt idegkárosodás kialakulásához is vezethet. Az amerikai Podiatric Medical Association 2014-es felmérése szerint mindenféle cipő okozhat fájdalmat, de értelemszerűen a tűsarkúak vezetik a listát, mivel azok a magas és gyakran vékony sarkuk miatt a lábfejre helyezik a súlyt. Szintén lábfájásra panaszkodott a felmérésben résztvevők mintegy negyede, akik lapos talpú cipőt, csizmát vagy flip-flopot hordtak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!