hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Marsra és tovább!
Elon Musk bejárná a Naprendszert

2016. 10. 06.
„Két út áll előttünk. Vagy itt maradunk a Földön és kipusztulunk, amikor eljön a világvége, vagy pedig bolygóközi fajjá és civilizációvá fejlődünk tovább” – küldött ultimátumot az emberiségnek Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója, aki a Mexikóban tartott nemzetközi űrkon­ferencián mutatta be „őrült” tervét a Mars kolonizálásáról. Az online tranzakcióktól a csillagos égig feltörő hi-tech vízionárus szerint leendő „űrtársasága” ráadásul nemcsak a vörös bolygó, hanem a 21. század második felére akár a Naprendszer határáig is képes majd elrepíteni az utasait, újra beindítva a Déli-sark meghódításával (1911) és az Apollo-18 törlésével (1972) lezárult nagy felfedezések korát.

Ez alig egy hónapon belül már a második – a kritikusok szavával élve – „messianisztikus” kijelentés a kaliforniai hi-tech-szférából, ami a század végére ígéri az emberiség valamilyen formában történő megváltását. Mark Zuckerberg ugyanis szeptember 22-én, hat nappal korábban jelentette be, hogy felszámol minden betegséget a Földön, ami a szakma szerint épp annyira megfoghatatlan – bár nyomokban tudományos logikát is tartalmazó – kijelentés volt, mint Musk képzelt útja a Naprendszer határára.

„Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem azért, mert nehéz… Azért, mert ez a cél képességeink és erőnk legjavát igényli, azért, mert ez olyan kihívás, amit készek vagyunk elfogadni, olyan, amit nem akarunk halogatni és amit meg akarunk nyerni.” – zárta híres beszédét John F. Kennedy a texasi Houstonban, a Rice Egyetemen, ahol elindította az Egyesült Államokat a Hold felé. Ígéretéhez híven nyolc évvel később már ott is állt a NASA két asztronautája a Hold sötétszürke felszínén, büszkén pózolva a tévénézőknek a csillagos lobogó társaságában.

Musk azonban nem Kennedy, az Iszlám Állam pedig nem a Szovjetunió, így sem a pénzügyi háttér (mai értéken 150 milliárd dolláros költségvetés), sem pedig az ideológiai érdek (hidegháborús konfliktus) nem hitelesíti azt a szükséges biankó csekket, ami képes lenne feltölteni a SpaceX-et a dollár alapú hajtóanyaggal. Az emberi személyzettel történő űrutazás ugya­nis drága és különleges eszmei értékét leszámítva nem túl praktikus módja a tudományos felfedezésnek. A Marsra küldött robot pontosan ugyanazt tudja tenni, mint egy ember, csak éppen a Földről irányítva, jóval olcsóbban és kevesebb veszéllyel kalkulálva. A gondolat mögötti harmatgyenge politikai akaratot jól érzékelteti a NASA költségvetése, amiből alig 1,4 milliárd jut majd a Mars-projekttel kapcsolatos kutatásokra és fejlesztésekre. Obama és utódjai tehát előreláthatólag nem sok hátszelet biztosítanak Elon Musk-nak, aki ugyanakkor tőlük függetlenül, piaci alapon is lehetségesnek látja a cél megvalósítását. A szükséges tőkét saját vagyonából szeretné előteremteni, amiről korábban azt mondta, hogy teljes egé­szében erre a projektre szeretné majd fordítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!