hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „legbőszebb honleány”
200 éve született gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia

2016. 10. 14.
Minden nagyformátumú férfi mögött áll egy nagyszerű nő – tartja a közkeletű mondás. Ez az első miniszterelnökünk, Batthyány Lajos esetében különösen helytálló: feleségéről, Zichy Antóniáról mindenekelőtt férje mártíromsága, a hozzá való, semmilyen áldozattól és fe­nye­ge­tés­től vissza nem riadó, hűséges kitartása, harcos­társi mentalitása, mélységes, élethosszig tartó gyásza ismert. A reformkor legnépszerűbb asszonya, az ország első first ladyje kiérdemelte a „legbőszebb honleány” címet is.

A régi dunántúli főnemesi család sarja, Zichy Antónia 1816. július 14-én született Pozsony­ban. Édesapja gróf Zichy Károly Vas vármegye főispánhelyettese és császári-királyi kamarás volt, aki 1825-től részt vett az országgyű­léseken, rengeteget jótékonykodott, betegeket, szegényeket támogatott, bevezette birtokain a magyar nyelvű ügyintézést, és magyar iskolát is alapított. Antóniának külön­leges élet adatott, amelyre azonban árnyékként nehezedett, hogy 1825-ben elvesztette édesanyját. Antónia egész életében megfogadta édesanyja végrendeletében hozzá írt sorait: „A kötelesség teljesítésében talál az ember igaz megelégedést.”

1833 decemberében Antónia Pozsonyban egy bálon találkozott gróf Batthyány Lajossal, aki éppen Törökországba készült, ám szerelme végül az országban tartotta. A huszonhét éves gróf egy év múlva már feleségül is vette a mindössze tizennyolc éves Antóniát. Az ifjú pár 1835-ben beutazta egész Nyugat-Európát. Szerelmükből három leánygyermek született, de csak ketten élték meg a felnőttkort: Emília és Ilona, míg a kis Antónia kétévesen meghalt, ahogy első fiúgyermekük Ákos is 1845-ben, váratlanul. A halálozások okozta veszteségek különösen gróf Batthyány Lajost viselték meg, de két év múlva megszületett Elemér fiuk, aki hosszú életű lett. A család a legtöbb időt Ikervárott töltötte.

Politikai szereplés

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!