hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 04.28. (XXI/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Maroknyi székely

Az RMDSZ megakadályozta a székely  zászló és a székely  himnusz betiltását előíró román törvénytervezet parlamenti elfogadását. A javaslat azt is előírta, hogy valamennyi helyi, országos vagy nemzetközi sporteseményen kötelező kitűzni a román zászlót, azokat a szurkolókat pedig, akik a román himnusz éneklése közben tiszteletlen magatartást tanúsítanak, büntetéssel sújtotta volna.

Észak-Korea útja a nagyhatalommá válásig

Hogyan jutott el odáig az okkal lenézett phenjani rezsim, hogy katonai nagyhatalommá vált? Mi volt a fegyverkezés ideológiai háttere? És mihez kezdhet a nemzetközi közösség Kim Dzsong Un rendszerével?

Jöhet az újabb „együttélés” Franciaországban?

Történelmi eredményt hozott a francia elnökválasztási verseny első fordulója, hiszen a hagyományos politikai váltógazdaság jelöltjei be sem kerültek a második fordulóba, ahova a centrista Emmanuel Macron és a nacionalista Marine Le Pen jutottak tovább. Ez gyakorlatilag egy politikai földrengéssel ér fel, és ahogy ilyenkor lenni szokott, az a valószínűbb, hogy kaotikus állapotok alakulnak ki.

Második menet

A brexit továbbra is megosztja a briteket, és elképzelhető, hogy a júniusi előrehozott választásokon sok esetben nem a párthűség lesz a szempont; így akár a hagyományos „felségterületeknek” számító körzetekben is meglepetéseredmény születhet. Stephen Dorrell, a European Movement nevű szervezet elnöke úgy fogalmazott, a mostani megmérettetés elsősorban Nagy-Britanniának az „Európa többi részével való kapcsolatáról szól”.

Belföld

Orbán: a migrációról szólnak a Magyarországgal kapcsolatos viták

Migráció, CEU-ügy, civil szervezetek – ezek voltak az Európai Parlament szerdai plenáris ülésének témái – az ülésen felszólalt a magyar miniszterelnök is. Összefoglalónk.

Tulajdonosváltás az Indexnél

Múlt csütörtökön jelentette be az Indexen a lap jogásza, Bodolai László, hogy az Index a Bodolai által igazgatott Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonába került. Az MFA-t mindössze egy hónappal ezelőtt alapították, az Index tulajdonjogát pedig a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. ruházta át az alapítványra. A Pro-Ráta Simicska-érdekeltség, az MFA-ban, illetve körülötte pedig megjelent Simicska unokaöccse, valamint egyik legfőbb bizalmasa. Az Index főszerkesztője a helyzetet nem túl kellemesnek nevezte, de az ATV-ben azt hangsúlyozta, hogy az Index nem Simicska Lajosé.

Visszavonták a „rabszolgatörvény” tervezetét

A Munka Törvénykönyve módosításának visszavonását kezdeményezte a héten az Országgyűlés gazdasági bizottsága, így az egyéni módosító lekerült a napirendről, és – fordított sorrendiségben – jövő héten a kormány és a versenyszféra egyeztető fóruma elé kerül. Bírálók szerint a tervezet, amely mögött az autógyártó lobbi állhat, tulajdonképpen a vészes emberhiányt igyekszik a meglévő munkavállalók terhelésének fokozásával ellensúlyozni.

Hit és értékek

„Gyűlölöm a rákot”: Így győzött Darlene Zschech

„Amikor erre a dalra készültem, legbelül éreztem, hogy van egy konkrét üzenete a számunkra. Azoknak a rákos betegeknek szól, akikre az orvosok kimondták a halálos ítéletet. Bármit is állít a lelet, ezt a dalt most nektek énekeljük. Ez Isten beszéde! Ez az Ő ígérete! Ő harcol érted! Gyűlölöm a rákot, Jézus nevében gyűlölöm!“ – 2013 márciusában Darlene Zschech, a világszerte ismert keresztény előadó ezt az inspiratív felvezetőt mondta el friss húsvéti albumának, a Revealing Jesus (Ismerd meg Jézust) koncertfelvételén. Míg a dinamikus gospel dicséret több tízmillió YouTube-megtekintést és rekordszámú, 48 millió Twitter-bejegyzést generált, ugyanennek az évnek a végén, a karácsonyi készülődés közben Darlene maga is lesújtó hírrel szembesült: egy rutinvizsgálat során előrehaladott, négyes fokozatú daganatot találtak a mellében. A halálos diagnózis ellenére az ausztrál énekesnő hitt abban a névben, amit milliók előtt énekelt, és az orvosai szerint „csodával határos módon“, két év hősies harc után újra talpra állt, és idén februárban immár teljesen egészségesen kiadta legújabb albumát, a Here I Am Send Me-t (Itt vagyok, küldj engem). A Hope 103.2 rádiónak, a Christianity Todaynek és a CBN-nek adott nagy interjújában részletesen elmesélte, hogyan élte meg az életbe és Jézus nevébe vetett hitét a kórházban, miközben csontsoványra lefogyott, elvesztette a haját és fizikailag önmaga árnyékává vált.

HÁTTÉR

Időtlen jellemrajzok – Charles Dickens és az internet kora

Mi értelme van a 21. században egy 19. században íródott regényt olvasni? Nemhogy internet, de még televízió és rádió sem létezett akkoriban. Nem voltak telefonok, az emberek gyalogosan, lóháton, vagy lovaskocsival közlekedtek. A Facebook és az Instagram, a Star Wars és a Marvel, az űrutazás és a mesterséges intelligencia korában mitől lenne releváns Charles Dickens és a viktoriánus Anglia világa?

Lelkészeket cenzúrázhatnak

2015-ben az Egyesült Államok negyedik legnagyobb metropoliszában, Houstonban Annise Parker polgármester aláírta azt a radikális esélyegyenlőségi rendeletet, amely többek között lehetőséget adott arra, hogy a hatóság bekéresse a városban működő keresztény felekezetek lelkészeinek prédikációit, akik ellenzik a homoszexuális házasságot. Az LGBT-aktivisták által kezdeményezett intézkedést végül vissza kellett vonni, mert nem szabályszerűen fogadták el, és amikor a polgármester szavazásra bocsátotta a kérdést, a választók egyértelműen, 62-38 arányban elutasították a rendeletet. Most az új houstoni polgármester a transzneműek mosdóhasználati jogainak biztosítására újra elővette a vitatott rendeletet.

Trollok harca

Elveszítette Jakarta kormányzói székét, örülhet, hogy nem kell börtönbe vonulnia, népszerűsége miatt mégis sikerrel aspirálhat a 2019-es elnökválasztásra – röviden ez az indonéz fővárosban lezajlott kormányzóválasztás mérlege a keresztény hitű Basuki Tjahaja Purnama számára. A korrupcióval és a bürokráciával szemben harcot hirdető politikust ellenfelei a muszlim radikálisokkal összefogva igyekeztek ellehetetleníteni. Azzal vádolták meg, hogy káromolta az iszlámot, tömegtüntetéseket szerveztek ellene és bíróság elé állították. Mindezt a vallási türelmére büszke Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában.

Harry herceg feltárulkozása

„Húsz évig nem gondoltam anyám halálára, majd két év teljes káosz után kértem tanács­­adást.” Harry herceg egy a The Telegraph-nak adott interjúban beszélt küzdelmeiről és arról, hogy a Williammel és Kate-tel közösen életre hívott Heads Together nevű új jótékonysági szervezetükkel miért épp a mentális egészség témáját helyezik fókuszpontba.

Tévtanítók

India nagy utat tett meg az elmúlt száz évben. Elnyerte függetlenségét és feltornázta magát a világ tíz vezető gazdasága közé. Emellett igyekszik felszámolni a kultúrájából fakadó szociális problémákat, így többek között az oktatási rendszert is megreformálta.

Repülő autók

Egy működőképes repülő autó megalkotása hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a gyártók képzeletét. Megvalósítását sok cég, fejlesztő megpróbálta már többféle koncepcióval realizálni az elmúlt száz évben. Csakhogy különböző akadályok miatt a biztonságosan használható kétéltű piacra dobása régóta várat magára. Azonban a hosszas kísérletezéseknek, fejlesztéseknek köszönhetően, most úgy tűnik, belátható időn belül felfedezhetjük majd az égen repkedő szárnyas járgányokat.

KÁVÉSZÜNET

ATP-tenisztorna Budapesten

E sorok lejegyzésekor is szinte hihetetlennek tűnik, hogy a magyar sportkedvelők és teniszrajongók ilyen ajándékhoz juthattak: a teniszvilág egyik központi bázisává erősödtünk. A Gazprom Hungarian Open top 50-es, top 30-as és top 20-as teniszezőket utaztatott fővárosunkba. Mindenki számára lehetségessé vált, hogy élőben megtapasztalhassa, hogyan is néz ki a mai férfi tenisz.

Cipőkereskedőből prédikátor

180 éve született Dwight Lyman Moody (1837-1899), aki élete során több mint százmillió emberhez juttatta el az evangélium üzenetét. A korán félárvaságra jutott, mélyszegény háttérből érkező, aluliskolázott fiatalemberről senki nem gondolta volna, hogy Oxfordban, Cambridge-ben fog prédikálni, és olyan gyümölcsöző életpályát fut majd be, amelynek szellemi öröksége még a 21. századra is kihat. Az általa alapított gyülekezet, iskolák, könyvkiadó jelenleg is működnek. Moody igehirdetése nagymértékben formálta a 19. századi Amerikát és a fejlett világot, munkásságát amerikai elnökök is méltatták. Története arra is választ ad, hogy valójában milyen emberek alakították – és tették naggyá – az Egyesült Államokat az elmúlt évszázadokban.

Több mint ígéret

Győzött Milánóban a 16 évesek legrangosabb versenyén. Országos felnőtt bajnokságot nyert 2016-ban, majd csupán 15. kiemeltként – alig több mint 17 évesen – nagy meglepetésre megnyerte januárban az Australian Open junior Grand Slam-bajnokságát. A média – amúgy érthető – rendkívüli érdeklődése sem zavarta meg, Piros Zsombor megmaradt csöndes, szerény, kedves fiúnak, aki edzéseinek egy részét a Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium teniszpályáján végzi. A Hetek számára adott interjút.

Aktív pihenés Lentiben

„Minden évszaknak megvan a maga szépsége Zalában” – mondja egy zalai ismerős, és útba igazít: ha Lentibe megyünk, akkor a Lenti-hegyen keressünk szállást, onnan a legszebb a kilátás.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!