hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maroknyi székely
Megbukott a kisebbségi jelképeket tiltó törvényjavaslat

2017. 05. 25.
Az RMDSZ megakadályozta a székely  zászló és a székely  himnusz betiltását előíró román törvénytervezet parlamenti elfogadását. A javaslat azt is előírta, hogy valamennyi helyi, országos vagy nemzetközi sporteseményen kötelező kitűzni a román zászlót, azokat a szurkolókat pedig, akik a román himnusz éneklése közben tiszteletlen magatartást tanúsítanak, büntetéssel sújtotta volna.

A kommunista időket idéző törvényjavaslatot tárgyalt a román törvényhozás. 58 parlamenti képviselő írta alá azt az előterjesztést, amely betiltaná a székely himnusz éneklését, és a székely zászló kitűzését a romániai sport- és egyéb rendezvényeken. Javaslatuk arra is kitért, hogy úgy, ahogy a Ceaușescu-korszakban, az iskolai tanítás is kötelezően a román himnusz lejátszásával vagy eléneklésével induljon az ország minden tanintézményében. A tervezet betiltotta volna, hogy a Románia által el nem ismert országok, vagy Románia egységét veszélyeztető szervezetek által használt szimbólumokat – a zászló és a himnusz – bárki használhassa, ami burkoltan a székely  himnusz és zászló használatának betiltását célozta.

Nagy Árpád kolozsvári politológus szerint a tervezett törvény egyértelműen az erdélyi magyarság ellen készült korlátozó lépéseket tenni. Csíkszeredában, a romániai jégkorong központjában a helyiek székely nemzeti sportnak tartják a jégkorongot, amelyet a 19. század elejétől űznek a székely városban nagy sikerrel.

A Ceaușescu-rezsim alatt a szurkolás egyfajta lázadást jelentett, hiszen a székely himnusz meccsek utáni eléneklését még a diktatúra idején sem sikerült betiltani. A politológus szerint a múltat idéző törvényjavaslat elfogadása olyan feszültséget keltett volna az erdélyi magyarok között, amely egyetlen magát európainak valló politikusnak sem hiányzott, így a beterjesztők vélhetően belátták, hogy senkinek nem hiányzik most egy nacionalista felhangokkal terhelt rendelet, amelynek betartatása szinte lehetetlen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!