hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Második menet
Újra összecsapnak a Brexit támogatói és ellenzői

2017. 05. 25.
A brexit továbbra is megosztja a briteket, és elképzelhető, hogy a júniusi előrehozott választásokon sok esetben nem a párthűség lesz a szempont; így akár a hagyományos „felségterületeknek” számító körzetekben is meglepetéseredmény születhet. Stephen Dorrell, a European Movement nevű szervezet elnöke úgy fogalmazott, a mostani megmérettetés elsősorban Nagy-Britanniának az „Európa többi részével való kapcsolatáról szól”.

A helyzetet az teszi leginkább bonyolulttá, hogy a pártokon belül – így a kormányzó toryk között – sincs egységes álláspont a Brexittel kapcsolatban. Bár az összes párt azt állítja, hogy tiszteletben tartja a britek tavaly június 23-án kinyilvánított akaratát, mindegyik másként képzeli el a tárgyalások menetét, mást tart központi kérdésnek, sőt egyesek még azt is felvetik, hogy új szavazást kellene tartani. Theresa May nem kérdőjelezi meg a referendum eredményét (két fontos lépésként már bejelentette az európai bírák hazai joggyakorlatba történő beleszólásának visszavonását és a közös piac elhagyását), és annak ellenére, hogy mindent megtesz, hogy kiegyezzen az EU-val, mondott olyat is, hogy „nem katasztrófa”, ha ez mégsem sikerül. Ahhoz mindenesetre, hogy érdemben tárgyalhasson, szüksége van egy szavazással megerősített mandátumra. 

A számok tükrében pártja kivételesen jó esélyekkel nézhet a június 8-ra kiírt parlamenti választások elé.

A The Independentben közölt egyik felmérés szerint a toryk 21 pontos előnyt élveznek a második helyezett Munkáspárttal szemben (ekkora fölényre Margaret Thatcher 1983-as újraválasztása óta nem volt példa); Theresa May pedig 30 ponttal vezet Jeremy Corbyn előtt, és még a Labour szavazói között is népszerűbb nála. A Konzervatív Párt szinte minden területen és demográfiai csoportban az élen áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!