hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tévtanítók
Botrányok az indiai tankönyvek körül

2017. 05. 25.
India nagy utat tett meg az elmúlt száz évben. Elnyerte függetlenségét és feltornázta magát a világ tíz vezető gazdasága közé. Emellett igyekszik felszámolni a kultúrájából fakadó szociális problémákat, így többek között az oktatási rendszert is megreformálta.

A tankönyvek íróinak életszemléletét viszont nem lehetett ilyen könnyen megváltoztatni. Ez tűnik ki ugyanis a számtalan olyan esetből, amikor felháborodott szülők, a helyi és a nemzetközi sajtóval karöltve fejezték ki rosszallásukat az oktatási szerveknek. A hírek főleg a brit sajtóban találtak visszhangra, ami nem meglepő, hiszen egy évszázada még gyarmatállamuk volt az érintett ország.

A sort egy 2006-ban történt eset nyitja, amikor is nőjogi aktivisták kezdeményezésére egy kilencedik osztályosoknak szánt tankönyvet vizsgáltak felül az oktatási minisztériumban.

E szerint „egy szamár olyan, mint egy háziasszony. Küszködnie kell egész nap, és hozzá hasonlóan esetenként meg kell vonnia magától az ételt és az italt. Valójában a szamár egy fokkal jobb, mert amíg az asszony néha panaszkodik és eljár a szülői házhoz, a szamarat sosem fogod rajtakapni, hogy hűtlen lenne a gazdájához.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!