hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cipőkereskedőből prédikátor

2017. 05. 25.
180 éve született Dwight Lyman Moody (1837-1899), aki élete során több mint százmillió emberhez juttatta el az evangélium üzenetét. A korán félárvaságra jutott, mélyszegény háttérből érkező, aluliskolázott fiatalemberről senki nem gondolta volna, hogy Oxfordban, Cambridge-ben fog prédikálni, és olyan gyümölcsöző életpályát fut majd be, amelynek szellemi öröksége még a 21. századra is kihat. Az általa alapított gyülekezet, iskolák, könyvkiadó jelenleg is működnek. Moody igehirdetése nagymértékben formálta a 19. századi Amerikát és a fejlett világot, munkásságát amerikai elnökök is méltatták. Története arra is választ ad, hogy valójában milyen emberek alakították – és tették naggyá – az Egyesült Államokat az elmúlt évszázadokban.

Egy unitárius család hatodik gyermekeként született 1837 februárjában Dwight Lyman Moody a Massachusetts államban található Northfieldben. A település három állam találkozásánál helyezkedik el New Yorktól Északra, nem messze attól a helytől, ahol Jonathan Edward szolgált az első Nagy ébredési hullám (Great Awakening) során az 1730-as években.

Moody abban az évben született, amelyben Charles Dickens befejezte világhírű regényét, a korrajzként is értelmezhető Twist Olivért. Az ipari forradalmak hajnalán, amikor új amerikai városok születtek, vagy éppen a meglevők népessége növekedett drasztikusan, jelentős rétegek küszködtek a szegénységgel. Moody is viszontagságos körülmények között nevelkedett, élettörténete pedig nem kevésbé könyvbe – avagy filmbe – illő, mint az említett regényhősé. Ráadásul olyan, valódi történet az övé, amely az evangélium nyomán lett sikeressé.

Az árral szemben

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!