hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Észak-Korea útja a nagyhatalommá válásig
Ideológia és atomrobbantás

2017. 04. 27.
Hogyan jutott el odáig az okkal lenézett phenjani rezsim, hogy katonai nagyhatalommá vált? Mi volt a fegyverkezés ideológiai háttere? És mihez kezdhet a nemzetközi közösség Kim Dzsong Un rendszerével?

Két fontos évfordulót ünnepelt áprilisban Észak-Korea, mindkettőt jelentős katonai erődemonstráció kíséretében. Április 15-én Kim Ir Szen alapító-elnök születésének 105. évfordulóját, tíz nappal később pedig a Koreai Néphadsereg alapításának 85. évfordulóját ünnepelték.

Mindkét évforduló alkalmas volt arra, hogy tovább növelje a Koreai-félsziget körül kialakult feszültséget. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson márciusban Dél-Koreában járva jelentette be, hogy a kilencvenes évek közepe óta nukleáris csapásmérő erejét tesztelő Észak-Koreával kapcsolatban amerikai részről vége a „stratégiai türelem” időszakának.

Ennek a stratégiai türelemnek volt köszönhető, hogy a nemzetközi közösség évtizedeken át tétlenül nézte, amint a kommunista világrendszer összeomlását túlélő phenjani rezsim atomhatalommá növi ki magát. Miközben az Egyesült Államok beavatkozott Afganisztánban és Irakban, az európai hatalmak pedig Líbiában, a surranópályán a Kim-dinasztia rendszere katonai értelemben nagyhatalommá lett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!