hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tulajdonosváltás az Indexnél
Egy opciós jog kalandos története

2017. 04. 27.
Múlt csütörtökön jelentette be az Indexen a lap jogásza, Bodolai László, hogy az Index a Bodolai által igazgatott Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonába került. Az MFA-t mindössze egy hónappal ezelőtt alapították, az Index tulajdonjogát pedig a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. ruházta át az alapítványra. A Pro-Ráta Simicska-érdekeltség, az MFA-ban, illetve körülötte pedig megjelent Simicska unokaöccse, valamint egyik legfőbb bizalmasa. Az Index főszerkesztője a helyzetet nem túl kellemesnek nevezte, de az ATV-ben azt hangsúlyozta, hogy az Index nem Simicska Lajosé.

Ha eltekintünk a bonyolult céghálóktól, és helyettük a főszereplőkre koncentrálunk, a történet ekképpen rekonstruálható: Simicska Lajos 2014 februárjában opciós jogot szerzett az Index megvételére a tulajdonos Spéder Zoltántól. Mindez a 2015 február 6-ai G-nap előtt történt, amikor Simicska még szövetségben állt Orbán Viktorral, tehát az eredeti stratégia szerint az opció lehívása által az Index fideszes érdekeltségbe kerülhetett volna. Opciós jog érvényesítésével próbálta megvenni Simicska a TV2-t is, ám a tévécsatorna esetében az ellenfél kiüresítette az adás-vétel tárgyát képező céget, így Simicska lemaradt a televízióról, ami most Andy Vajna tulajdonát képezi.

Az eddigi Index-tulajdonos Spéder Zoltán szintén a Fideszhez köthető, azonban törésvonal alakult ki közte és a miniszterelnök között is. Mint arról a Hetek is beszámolt, Spéder a takarékszövetkezetek államosítása során „hibázott”. A kormánypártok 2013-ban döntötték el, hogy állami kézbe veszik a 150 éves magyar takarékszövetkezeti rendszert, amely országos lefedettséggel, 1600 helyi fiókkal és 2000 milliárd forintos mérlegfőösszeggel büszkélkedhetett. Az akciót Spéder Zoltán „köre” vezényelte le – sikerrel. Azonban Spéder a takarékszövetkezetek pénzével a saját bankját, az FHB-t is megtámogatta: kétszer is úgy hajtottak végre tőkeemelést az FHB Jelzálogbankban, hogy az állam tulajdonrésze 40 százalékkal csökkent. Erre reagált úgy Orbán Viktor tavaly januárban, hogy ez egy „barátságtalan, sőt ellenséges lépés, egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania”.

Spéderen az sem segített, hogy a bankár és Lázár János barátsága közismert, Lázár a Spéder elleni tavaly nyári hatósági intézkedés után is barátjának nevezte Spédert: emlékezetes, hogy tavaly június 16-án a takarékszövetkezeti integrációban érintett Magyar Postánál, Spéder FHB Bankjánál, az Index-et is kiadó CEMP-nél és Spéder Zoltán lakásán is nyomozók jelentek meg. Spédernél nyolc nyomozó tartott nyolcórás házkutatást. Elemzők szerint az összehangolt hatósági akció egyértelmű üzenet volt, amit erősített a kormány közeli médiában indított Spéder-ellenes kampány is, ám – szóltak a pletykák – volt egy mentőöv: tartsa magánál az Indexet, akadályozza meg, hogy az időközben a miniszterelnök ádáz ellenfelévé vált Simicska, élve opciós jogával, megszerezhesse a portált. Úgy tűnik, Spéder a múlt hétig tudta magánál tartani a lapot. Hogy minek a hatására engedte át, az nem világos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!