hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aktív pihenés Lentiben
Tudósítás a szlovén határról

2017. 05. 25.
„Minden évszaknak megvan a maga szépsége Zalában” – mondja egy zalai ismerős, és útba igazít: ha Lentibe megyünk, akkor a Lenti-hegyen keressünk szállást, onnan a legszebb a kilátás.

A szlovén határ menti kisváros kicsit távol esik Budapesttől, de az M7-es autópálya megkönnyíti az utazást. A végén kell csak figyelni, nehogy fent ragadjunk a Szlovénia felé vezető sztrádán. Tornyiszentmiklós irányába térjünk le, és utána már nagyon közel van a célállomás. A régen olajbányászatból élő kisváros bevételei nagyobbrészt már a turizmusból származnak. Az olaj után kutatva a térségben számos helyen termálvizet találtak, köztük Lentiben is, amely most már egy új élményfürdővel és négycsillagos hotellel is várja a látogatókat.

A Lenti-hegyről belátni az egész völgyet. Reggel a felszálló köd alól előbújó völgy csodálatos látvány. A repcével sárgított horizont, a napfénytől fémesen csillanó országút látványa és az erdő illata rabul ejti az embert. A Lenti-hegyen felkapaszkodva dimbes-dombos tájat találunk, és erdőt, ameddig a szem ellát. Az erdő mélyén fehér virágmező virít – a helyiek azt mondják „erdei túrúvirág”, van belőle réti is. Mindeneset­re az internetnek a túrúvirág feladja a leckét, de még a túróvirág is.

Gosztolán áthaladva, és letérve az útról egy víztározót találunk: kiderül, van itt több is a Zalai-dombságban. A dombokról lefolyó csapadék olyan nagy mennyiségű, hogy elárasztaná a falvakat, ezért a víztározókkal kordában tartják a csapadékot. Egy horgásztól megtudjuk, hogy a víztározóban van hal bőven, főleg kárász – tíz perc alatt ki is fog vagy hármat – de akad itt ponty is. Amur is volt benne, de az egyik nagy árvízkor, amikor a víztározó szintje úgy megemelkedett, hogy a víz kilépett a medréből, kivitte őket, azóta nincsenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!