hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Repülő autók

2017. 05. 25.
Egy működőképes repülő autó megalkotása hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a gyártók képzeletét. Megvalósítását sok cég, fejlesztő megpróbálta már többféle koncepcióval realizálni az elmúlt száz évben. Csakhogy különböző akadályok miatt a biztonságosan használható kétéltű piacra dobása régóta várat magára. Azonban a hosszas kísérletezéseknek, fejlesztéseknek köszönhetően, most úgy tűnik, belátható időn belül felfedezhetjük majd az égen repkedő szárnyas járgányokat.

A hibrid jármű gondolata már az 1910-es években felmerült.

A szakirodalom első repülő autóként az amerikai Glenn Curtiss által 1917-ben épített Autoplane-t tartja nyilván. A jármű csaknem teljes egészében alumíniumból készült, a szárnyait pedig le lehetett szerelni, ha közúton kívánták használni – azonban ez nem ment egyszerűen, lévén, hogy 12 méter széles volt a közlekedési eszköz, ha a szárnyai a helyükön voltak. A kezdetleges tervekben a jármű nem volt képes még csak rövid távú repülésekre sem, leginkább hosszú ugrálásokhoz volt hasonlítható a működése. A fejlesztések folytatását az első világháború megakadályozta, így Curtiss álma nem vált valóra.

1937-ben a Waterman Arrowbile elnevezésű jármű debütált a nagyközönség előtt, melynek atyja a kaliforniai Waldo Waterman volt. A kétéltűt három kerék támasztotta alá, az alumíniumból készült kocsihoz fából és textilből készített sárkányszerkezetet lehetett csatlakoztatni. Bár sebessége és hatótávja az akkor elvárt eredményeket produkálta – levegőben 200 km/óra, földön 120 km/óra, egyszerre akár 3500 km-t lehetett vele repülni –, mégsem vált népszerűvé a magas ára és megjelenése miatt, hiszen autónak igen nehezen lehetett nevezni. Összesen öt darab készült az Arrowbile-ból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!