hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 09.22. (XXI/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

(H)őseik – A Demokrata Párt elhallgatott története

Ha az ember a rasszizmus, a fehér felsőbbrendűség, a szegregáció, vagy a rabszolgaság kifejezésekre gondol, akkor általában a republikánusokkal, vagy a jobboldal radikális formációi­val társítja azokat. Holott az amerikai történelemben közel másfél évszázadon keresztül senki számára nem volt kérdés, hogy a felsorolt gyűlöleteszmények mindegyikét a Demokrata Párt védelmezte és képviselte. (2017. 09.22.) 

Fokozódó nyomás az izraeli miniszterelnökön

Bár a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás nyomán az Obama-érához képest sokkal inkább Izrael-barát kormányzat került hatalomra az Egyesült Államokban, a végéhez közeledő szíriai polgárháborúban a végső győzelem felé masírozó orosz-iráni koalíció megerősödése miatt teljesen jogosan aggódnak Jeruzsálemben. Arról már nem is beszélve, hogy a miniszterelnök és felesége elleni nyomozások éppen akkor áshatják alá az izraeli belpolitika stabilitását, amikor a Golán-fennsík szomszédságában Irán-barát milíciák vetik meg a lábukat. Túlélheti-e Netanjahu az ellene indult támadásokat?

Jövedelmező vendégszeretet

Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia (USCCB) hivatalos álláspontja a tömeges bevándorlás támogatása. Miközben az egyház számos segélyszervezete kifejezetten az érkezők letelepítésére „szakosodott”, az aggódó híveket nagyszabású kampánnyal igyekeznek megnyerni a hasonló programoknak. Sokan úgy látják, a karitatív tevékenység mögött nem puszta felebaráti szeretet áll.

Jupiter hanyatlása

Bajban Európa új üdvöskéje: amilyen gyorsan feltűnt Emmanuel Macron a politikai színtéren, ugyanolyan gyorsan veszít a népszerűségéből Franciaországban. Három hónap alatt 22 százalékpontot zuhant a támogatottsága. Még a rendkívül népszerűtlenül távozó elődje, François Hollande is jobban kezdett, amikor meg­választották. Macron kommunikációs stílusa és több lépése is nemtetszést váltott ki a lakosságban. Pedig az igazi megmérettetés még csak most kezdődik a fiatal vezető számára.

Belföld

Az ellenzék és a kerítés

A Fidesz szerint „Orbán vagy a kerítés lebontása” a jövő évi választás igazi tétje. A hét legjelentősebb ellenzéki párt lapunk­nak küldött válaszaiból kiderül, mennyiben reális a fenti állítás: kik bontanák le a kerítést, kik értenek egyet a kötelező betelepítési kvótával?

Hit és értékek

Így nyertünk szép hazát - Álmos, Árpád és a honfoglalás

A magyarok Etelközbe költözéskor, 850 körül egy nagy jelentőségű dinasztia lépett színre, az Árpád-ház. E család ettől kezdve négy és fél évszázadon keresztül állt az ország élén, és számos nagy formátumú uralkodót adott a magyarságnak. A dinasztia megalapítója Álmos vezér volt. Ő 820 táján született még Levédiában. Születését a legendák szerint természetfölötti esemény vezette be. Béla király jegyzője, Anonymus leírása alapján a megszületendő uralkodó anyját, Emesét álmában egy turul képében megjelenő égi lény ejtette teherbe.

HÁTTÉR

Hova vezet a vaklicit?

Megrostálná jövőre a támogatott rákgyógyszerek körét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő: ezentúl a közbeszerzési eljárásokban egyszerű árverseny alapján szelektálna az azonos hatású hatóanyagok között. Szakmai és betegszervezetek szerint ezzel tovább gyengül a mind korszerűbb, személyre szabott terápiák elérhetősége, ami – a korai felismerés hiánya mellett – az elsődleges oka annak, hogy nemzetközi viszonylatban hazánk első helyen áll a daganatos halálozások arányát tekintve.

Haloványzöld jövő

Egyre jobb eladási mutatókkal rendelkeznek az elektromos autók, és a gyártók is egyre több modellt készülnek piacra dobni. A növekvő népszerűség hátterében ott szerepel többek között a környezettudatosság is. Valóban dicséretes dolog, ha az autónk nem pufog ki a környezetünkre káros, fullasztó, szmogot okozó gázokat. De vajon tényleg környezetbarát az elektromos autó?

Hanna és Barbera, avagy a két hőskorszaki szaki

„A szülők úgy néztek rám, mintha valami nagyon fontos személyiség volnék, és azt mondták: A te rajzfilmfiguráidon nőttünk föl, most pedig újra élvezzük őket a gyerekeinkkel” – mesélte Joseph Barbera, a világhírű szerzőpáros egyik tagja. Subidubidúú! és Ó, te drága Klementina…, avagy íme a Hanna-Barbera rajzfilmstúdió története dióhéjban.

Hajrá, Magyarország! - Közép-Európa és az uniós források felhasználása

Ellentmondásos az uniós támogatások felhasználásának mérlege Magyarországon. Bár az utóbbi másfél évben közép-európai országokhoz hasonlóan itthon is megindult a bérfelzárlóztatás, hazánk a belső fogyasztást, illetve a bérek alakulását illetően is elmarad az európai, különösen a régióbeli országoktól – többek között ez derül ki az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet idei jelentéséből.

„Hiszem, hogy a győztes pályázat a budapesti lesz”

Még felocsúdni sem volt elég ideje a Vizes Világbajnokság sikereiből a magyar sportszerető közönségnek, amikor elképesztő hírek érkeztek az augusztusi londoni atlétikai világbajnokságról. Baji Balázs bronzéremmel tért haza, Márton Anita súlylökő ezüstérmet szerzett. De mit jelenthetnek ezek a sikerek a magyar atlétika jövője szempontjából? És van-e reális esélye Budapestnek arra, hogy atlétikai világbajnokságot rendezzen?

KÁVÉSZÜNET

Az olvasás gazdagít

Steve Siebold, Hogyan gondolkodnak a gazdagok (How Rich People Think) című könyv szerzője 1200 vagyonos emberrel készített interjút az elmúlt harminc év során. Felfedezte, hogy a gazdagoknak van egy közös vonásuk: olvasással képzik tovább magukat. „Ha az ember besétál egy vagyonos ember otthonába, az egyik dolog, ami hamar szembetűnik, a rengeteg könyv” – állítja Siebold.

Davis-kupa-csapatunk a világ 16 legjobbja között

2013 áprilisában a magyar tenisz Davis- kupa-csapat a lehető legmélyebbre, az euro-afrikai zóna III. csoportjába zuhant. Ekkor és innen indultunk el felfelé. Sorozatban hét győzelemmel harcoltuk ki a lehetőséget, hogy osztályozót játszhassunk Szlovákiával, ám a világ 16 legjobb csapata közé való belépéshez a kiváló játékosállománnyal rendelkező Oroszország legyőzésére volt szükség.

Surda és a forró szél

A napokban 81 éves korában elhunyt a népszerű színész, Ljubiša Samardžić, alias Surda, a hazánkban is nagy sikert arató Forró szél című film főszereplője. Samardžić talán a legismertebb szerb színész (Gojko Mitić mellett), aki Jugoszlávia, illetve a későbbi utódállamok határain túl is generációkon keresztül őrizte népszerűségét. Ez leginkább az általa megformált „kisember” karakternek köszönhető, amellyel a nézők is könnyen azonosulni tudtak. Művészete, filmjei annak a kornak állítanak emléket, amelyre sokan ma is nosztalgiával tekintenek vissza. Hogy milyen is volt valójában ez a kor, Surda történetei alapján próbáltuk meg rekonstruálni.

„Százszor is megbántam, hogy pap lettem”

„A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg, és ne politikusként! Nyírő József kétségtelenül a legrosszabb politikai táborba, a nyilasok közé keveredett, de ettől függetlenül az egyik legfontosabb magyar író marad” – hangsúlyozta Kerényi Imre, a kultuszkönyvtár felelős miniszterelnöki megbízottja. De vajon lehet-e függetleníteni egymástól az írói érdemeket és a hungarizmust?

Kaszó madárszemmel

Míg a hosszabb utazásokat elŐre megtervezzük, addig gyakran tanácstalanok vagyunk, hol tölthetnénk el – lehetőleg a természetben – egy-egy szabadnapot vagy hétvégét. Ezúttal Somogyban, az erdők és tavak „országában” barangoltunk, ahol nem mindennapi élményekben volt részünk.

A változatos joghurt

Bár a fogyasztók jelentős része az egészséges táplálkozás jegyében vásárol joghurtot, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „nagyüzemi joghurtok” sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. A legtáplálóbb és egyben legfinomabb a teljes biotejből készülő, cukrozatlan változat.

Milyen gyógyszert válasszunk?

Az utóbbi időben az egészségtudatos életmód miatt sokunknak nem szimpatikusak a mesterségesen előállított dolgok, a gyerekek többsége pedig eleve zsigeri módon irtózik mindenféle gyógyszertől. Ennek ellenére néha mégis szükségünk van ilyen szerekre, csak tudnunk kell, melyikhez is nyúljunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!