hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hanna és Barbera, avagy a két hőskorszaki szaki

2017. 10. 25.
„A szülők úgy néztek rám, mintha valami nagyon fontos személyiség volnék, és azt mondták: A te rajzfilmfiguráidon nőttünk föl, most pedig újra élvezzük őket a gyerekeinkkel” – mesélte Joseph Barbera, a világhírű szerzőpáros egyik tagja. Subidubidúú! és Ó, te drága Klementina…, avagy íme a Hanna-Barbera rajzfilmstúdió története dióhéjban.

1920-as évek, Egyesült Államok.

A nyugati parton egy fiatalember újságírónak és építőmérnöknek tanul, hobbiból pedig szaxofonozik. A neve William Hanna. Ugyanebben az időben a keleti parton egy másik fiatalember bokszmeccseket nyer a középiskolában, és egy szabónál dolgozik kifutófiúként. Az ő neve Joseph Barbera. Majdnem három évtizeddel később a két férfi együtt alakítja meg a Hanna–Barbera rajzfilmstúdiót, és olyan ikonikus rajzfilmfigurákat hoznak létre, melyekkel örökre beírják magukat a rajzfilmkészítés történetébe. Ők lesznek Tom és Jerry, Frédi és Béni, Maci Laci megalkotói.

De hogyan vezetett idáig az út? Mindkét férfi Amerikában született, mindössze egy év különbséggel: William Hanna 1910-ben, Joseph Barbera 1911-ben. Hanna ír felmenőkkel büszkélkedhet, Barbera pedig olasz bevándorló szülők gyermeke. A fiatal Joe Barbera rajztehetsége már korán megmutatkozott. Kisfiúként egy brooklyn-i katolikus iskolában készültek el első művei, ahol a Bibliában található képeket másolta le. Hanna és Barbera egyaránt a nagy gazdasági világválságnak köszönhették, hogy sorsuk a rajzfilmgyártás felé terelődött. Hanna építőmérnökként, Barbera pedig egy banknál dolgozott akkoriban, és utóbbi, saját bevallása szerint, családjából egyedüliként rendelkezett rajztehetséggel. Újságoknak küldött rajzokat, majd amikor ez a terv nem vált be, rajzfilmstúdióknál próbálkozott. A Disney-stábjától maga Walt Disney válaszolt neki, és közölte vele, hogy amikor New Yorkba utazik, személyesen fogja hívni Barberát. A várva várt hívás azonban elmaradt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!