hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az olvasás gazdagít
A sikeres emberek közös vonása

2017. 09. 21.
Steve Siebold, Hogyan gondolkodnak a gazdagok (How Rich People Think) című könyv szerzője 1200 vagyonos emberrel készített interjút az elmúlt harminc év során. Felfedezte, hogy a gazdagoknak van egy közös vonásuk: olvasással képzik tovább magukat. „Ha az ember besétál egy vagyonos ember otthonába, az egyik dolog, ami hamar szembetűnik, a rengeteg könyv” – állítja Siebold.

Sok ultrasikeres embernek nincs kiemelkedően magas iskolai végzettsége. Gyakran találkozhatunk olyan történetekkel, amelyek szereplői be sem fejezték a főiskolát vagy az egyetemet. De ha (kényszerből) ott is kellett hagyják az iskolájukat, a tanulással sohasem hagytak fel. Hirtelen nagyra nőtt cégeik építése miatt nem tudtak már beiratkozni kurzusokra – az önképzésük azonban folytatódott. „Számukra nem a hogyan, hanem maga a tudás megszerzése a fontos!” – állítja Siebold.

A sikeres emberek ugyanakkor nagyon megválogatják azt, hogy mit olvasnak. Ők elsősorban az ismereteik bővítése céljából, és nem a maguk szórakoztatására teszik ezt – mutat rá a Huffington Post témával kapcsolatos cikke. Céljuk az önképzés, az önfejlesztés, a tanulás – hogy a saját területükön előrébb jussanak.

Amikor egyszer megkérdezték Warren Buffettet, hogy mi a sikerének a kulcsa, így válaszolt: „Olvass naponta 500 oldalt! A tudás megszerzése így működik. Felhalmozódik az emberben, mint a kamatos kamat.” A világ hosszú ideig leggazdagabb embere régen még többet olvasott: amikor elkezdte a befektetői karrierjét, naponta 600-1000 oldalt „falt be”. Buffett a napjának 80 százalékát most is olvasással tölti – kedvencei szinte egytől egyig pénzügyi szakmai könyvek, egy kivétellel: Graham Allison könyve, amelyben a szerző arról ír, hogy a nukleáris terrorizmus a „végső katasztrófa”, amely ugyanakkor megelőzhető (Nuclear Terrorism: The Ultimate Preventable Catastrophe).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!