hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jövedelmező vendégszeretet
A menekültiparral orvosolja problémáit az amerikai katolikus egyház?

2017. 10. 25.
Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia (USCCB) hivatalos álláspontja a tömeges bevándorlás támogatása. Miközben az egyház számos segélyszervezete kifejezetten az érkezők letelepítésére „szakosodott”, az aggódó híveket nagyszabású kampánnyal igyekeznek megnyerni a hasonló programoknak. Sokan úgy látják, a karitatív tevékenység mögött nem puszta felebaráti szeretet áll.

Az amerikai katolikus egyház vezetői elítélték Donald Trump közelmúltbeli döntését az Obama-kormány által elindított (a mintegy 800 ezer, kiskorúként az országba érkezett illegális bevándorló maradását és munkavállalását lehetővé tevő) DACA-program megszüntetéséről. Steve Bannon, az elnök korábbi tanácsadója, a Breitbart főszerkesztője egy, a CBS hírtelevíziónak adott interjúban kertelés nélkül úgy fogalmazott, hogy az egyház „nem képes megoldani belső problémáit, ezért szüksége van a jog nélkül itt tartózkodó idegenekre, hogy megtöltse a templomok padsorait”. Az amúgy katolikus hitű újságíró hozzátette, hogy a korlátlan migráció támogatásához anyagi érdekük is fűződik. „Doktrinális kérdésekben elismerem a pápa, a katolikus püspökök és bíborosok tekintélyét. De itt nem dogmákról van szó. Itt a nemzeti szuverenitásról van szó, és ebben a tekintetben ők is ugyanolyan emberek, akiknek megvan a maguk véleménye” – magyarázta Bannon.

Jótékonyságbiznisz

Ha „követjük a pénz útját”, hamar kiderül, hogy az 1980-ban indult, úgynevezett Refugee Resettlement Program (menekültek letelepítését célzó program) valóban virágzó üzletnek számít. A programot felügyelő szervezet honlapja szerint a hivatalosan nonprofitnak számító, főként katolikus jótékonysági intézmények a szövetségi kormánnyal szerződésben állva vesznek részt a projektekben, ami jelentős bevételt jelent számukra. A Külügyminisztérium például évente több mint egymilliárd dollárt folyósít összesen kilenc szervezetnek az ENSZ által „átvilágított” migrán­sok elhelyezésére. A szövetségi kormány még ennél is több támogatást folyósít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!