hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hova vezet a vaklicit?
Mit hoz a rákos betegeknek az új finanszírozás?

2017. 10. 25.
Megrostálná jövőre a támogatott rákgyógyszerek körét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő: ezentúl a közbeszerzési eljárásokban egyszerű árverseny alapján szelektálna az azonos hatású hatóanyagok között. Szakmai és betegszervezetek szerint ezzel tovább gyengül a mind korszerűbb, személyre szabott terápiák elérhetősége, ami – a korai felismerés hiánya mellett – az elsődleges oka annak, hogy nemzetközi viszonylatban hazánk első helyen áll a daganatos halálozások arányát tekintve.

Tavaly ősszel a Hetek is beszámolt arról, hogy erősen elhúzódik 15 új innovatív gyógyszer OEP általi befogadása, azaz tételes finanszírozásának a bevezetése. (Az OEP utódja időközben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK lett.) A melanoma, a prosztatadaganat, az onkohematológia és tüdődaganat gyógyítására szolgáló innovatív gyógyszerek általános OEP-finanszírozását év végére csúsztatta az EMMI. A betegeknek minden egyes nap számít, és ez esetben legalább 2000 súlyos beteg terápiás megsegítségéről van szó. Az érintettek eddig csak egyedi méltányossági alapon juthattak hozzá támogatott formában ezekhez a gyógyszerekhez – amennyiben az OEP egyáltalán elfogadta ez irányú kérelmüket, tekintettel a korlátozott keretre.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) tavalyi közleményéből már sejteni lehetett, hogy a 15 új gyógyszer tételes OEP-finanszírozásának a fedezete elég bizonytalan: a vonatkozó miniszteri előterjesztésben ugyanis az állt, hogy az ehhez szükséges nem kevés pénzt, azaz 5,6 milliárd forintot az OEP „a belső források átrendezésével” tudja biztosítani.

A Magyar Narancs a múlt héten írt arról, hogy az új gyógyszereknek a tételes OEP-finanszírozásba való bevonása után a NEAK idén ősztől újfajta közbeszerzési eljárás bevezetésére tett javaslatot, miszerint ezentúl az azonos hatástani csoportba tartozó hatóanyagok közül árverseny alapján választanák ki a NEAK által tételesen támogatott gyógyszereket. A lépés annak fényében különösen furcsának tűnik, hogy Orbán Viktor épp a WHO múlt heti budapesti ülésén fejtette ki, hogy a daganatos megbetegedések okozta halálesetek magas hazai számát csökkenteni kell. Az újfajta közbeszerzésre vonatkozó javaslat miatt szakmai és betegszervezetek sora tiltakozik, köztük az AIPM és a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!