hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Százszor is megbántam, hogy pap lettem”
Nyírő József, a misztikus hungarista

2017. 10. 25.
„A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg, és ne politikusként! Nyírő József kétségtelenül a legrosszabb politikai táborba, a nyilasok közé keveredett, de ettől függetlenül az egyik legfontosabb magyar író marad” – hangsúlyozta Kerényi Imre, a kultuszkönyvtár felelős miniszterelnöki megbízottja. De vajon lehet-e függetleníteni egymástól az írói érdemeket és a hungarizmust?

A magyar írott kultúra „legjavát” összegyűjtő Nemzeti Könyvtár pár hete Wass Alberttel, Bayer Zsolttal, Jókai Annával, Csoóri Sándorral és Nyírő Józseffel bővült. Tormay Cécile és Herczeg Ferenc már korábban bekerült a „legjavába”. A nagy rehabilitációs kísérlet arra készteti az olvasót, hogy leemelje a polcról a ’45 után indexre tett „zűrös politikai mellékvágányokra tévedt szerzőket”, elfelejtse nyíltan antiszemita, fajgyűlölő és rasszista szólamaikat, és belemerüljön „a nemzeti érzést erősítő időtálló műveikbe”.

„Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok, és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a Bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket.

A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!” – Radnóti Miklós így idézi Naplójában Nyírő Józsefet, aki az 1941-es weimari költőnapon Magyarországot képviselte. Nyírőt az egyik legrangosabb szerzőként tartotta számon a Horthy-rendszer. A székelység sorsát legautentikusabban ábrázoló írót 1940-ben Corvin-koszorúval jutalmazták. 1942-től szerkesztette a Magyar Erő című háborús propagandát szolgáló lapot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!