hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A változatos joghurt

2017. 10. 25.
Bár a fogyasztók jelentős része az egészséges táplálkozás jegyében vásárol joghurtot, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „nagyüzemi joghurtok” sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. A legtáplálóbb és egyben legfinomabb a teljes biotejből készülő, cukrozatlan változat.

Ha valóban egészségesen szeretnénk étkezni, érdemes kipróbálni a legtisztább változatot, amelyet aztán saját ízlésünk szerint kicsit „felturbósíthatunk”: a gyümölcsös réteg pótlására tehetünk bele saját házi lekvárt vagy dzsemet, gyümölcsszószt, cukor helyett pedig használhatjuk a kedvenc édesítőszerünket. Ez nemcsak fogyókúrázóknak javasolt, hanem például diabéteszben szenvedők számára is kedvezőbb hatású lesz.

Ideális esetben tehát a joghurt valóban egészséges, gazdag fehérjében, tartalmaz probiotikumokat, B-vitamint is. Azonban a legtöbb bolti joghurt inkább desszertre emlékeztet, semmint egészséges táplálékra. Ha már nagyon hozzászoktunk a feldolgozott élelmiszerekhez, és persze azok cukortartalmához, természetesen némi időt vehet igénybe, amíg megszokjuk vagy megszeretjük a természetesebb változatokat, de megéri vállalni ezt az „áldozatot”.

Mindazonáltal jó tudni, hogy a joghurt nemcsak édes formában hasznosítható. Cheryl Sternman Rule, díjnyertes gasztroíró és szakácskönyvszerző például így fogalmazott a The Washington Post hasábjain 2015-ben:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!