hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fokozódó nyomás az izraeli miniszterelnökön
Össztűz alatt

2017. 09. 21.
Bár a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás nyomán az Obama-érához képest sokkal inkább Izrael-barát kormányzat került hatalomra az Egyesült Államokban, a végéhez közeledő szíriai polgárháborúban a végső győzelem felé masírozó orosz-iráni koalíció megerősödése miatt teljesen jogosan aggódnak Jeruzsálemben. Arról már nem is beszélve, hogy a miniszterelnök és felesége elleni nyomozások éppen akkor áshatják alá az izraeli belpolitika stabilitását, amikor a Golán-fennsík szomszédságában Irán-barát milíciák vetik meg a lábukat. Túlélheti-e Netanjahu az ellene indult támadásokat?

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos kritikát fogalmazott meg az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján mondott keddi beszédében. „Nincsen határa az ENSZ őrültségeinek, ha Izraelről van szó” – mondta Netanjahu. Példaként az ENSZ Biztonsági Tanácsának az izraeli telepespolitikával szembeni határozatait említette. Azt pedig, hogy az UNESCO a részben Izrael által ellenőrzött Hebront palesztin világörökségi helyszínné nyilvánította, átverésnek nevezte, és kijelentette: „Ez rosszabb a hamis híreknél. Ez meghamisított történelem.”

Netanjahu a hat nagyhatalom által 2015-ben Iránnal megkötött atomalku kapcsán azt mondta, az egyezményt vagy módosítani kell, eltörölve azon pontjait, amelyek Teherán nukleáris programjának korlátozásait idővel feloldják, vagy pedig teljes egészében el kell vetni. Egyben ígéretet tett arra, hogy Izrael meg fogja akadályozni, hogy Irán katonai bázisokat hozzon létre Szíriában.

A latin-amerikai látogatása után az Egyesült Államokba érkezett izraeli miniszterelnök előzőleg melegen üdvözölte Donald Trump amerikai elnök ENSZ-közgyűlés előtt elmondott beszédét, amelyben Trump Észak-Korea esetleges teljes elpusztításáról beszélt és – Netanjahuhoz hasonlóan – problémásnak nevezte a 2015-ös iráni atomalkut.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!