hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Surda és a forró szél
Egy kisember kalandjai a szocialista Jugoszláviában

2017. 10. 25.
A napokban 81 éves korában elhunyt a népszerű színész, Ljubiša Samardžić, alias Surda, a hazánkban is nagy sikert arató Forró szél című film főszereplője. Samardžić talán a legismertebb szerb színész (Gojko Mitić mellett), aki Jugoszlávia, illetve a későbbi utódállamok határain túl is generációkon keresztül őrizte népszerűségét. Ez leginkább az általa megformált „kisember” karakternek köszönhető, amellyel a nézők is könnyen azonosulni tudtak. Művészete, filmjei annak a kornak állítanak emléket, amelyre sokan ma is nosztalgiával tekintenek vissza. Hogy milyen is volt valójában ez a kor, Surda történetei alapján próbáltuk meg rekonstruálni.

A Forró szél című filmsorozat tíz epizódja 1979-ben készült, Jugoszláviában 1980-ban volt az ősbemutatója (a sorozatot egy hosszabb terjedelmű önálló film is követte, Borivoje Surdilovics kalandos élete címmel). A Magyar Televízió 1984 decembere és 1985 februárja között tűzte műsorára először, a hagyományos kedd esti filmsorozatok egyik legsikeresebbjeként, amelyet aztán számos ismétlés követett. A kereskedelmi televíziózás kezdete óta jó néhány további vetítés tette a fiatalabb generációk számára is elérhetővé a máig népszerű filmsorozatot.

Surda és a plávi életérzés

Hogy mi lehetett a filmsorozat sikerének titka? A film görögös hangulatú, dallamos zenéje, különösen a slágerré vált főcímdal, az A sad, Adio (És most Adio) – amelyet számos magyar énekes is előadott – bizonyára sok tévénéző számára tette fogyaszthatóvá a mai szemmel azért már kissé lassan csörgedező történeteket (az epizódokat visszanézve a film háttérdalai között néhány híres Clayderman-klasszikust is felismerhetünk). A zene azonban önmagában mit sem ért volna Samardžić – és tegyük hozzá, az egyes karaktereket kiválóan megformáló színészek – nagyszerű alakítása és a fanyar humorú eseménysor nélkül. A film készítőinek kezéből egy korhű, realisztikus alkotás került ki, amely pontos tükörképe a létező szocializmus sokunk által ismert és megtapasztalt világának. A hétköznapokból ismert „idegesítő” sztorikat a humor abszolút fogyaszthatóvá, élvezhetővé teszi (ami érthető is, hiszen műfajilag mégiscsak egy vígjátékról van szó). A főszereplő élethűen adja vissza az álmodozó, érvényesülni igyekvő, jobb életre vágyó kisember karakterét, aki próbálkozásai közepette gyakran kerül bajba az államhatalommal, saját közvetlen környezetével és a nagyváros idegen lakóival folytatott küzdelmei során.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!