hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 10.05. (XXII /40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A török uralom védőszentje

Évszázadok óta él a virágokért rajongó budai muszlim szerzetes legendája, holott a történelmi tények azt mutatják – Gül baba a török megszálló csapatok kardot viselő vallási ideológusa volt.

Muszlim zarándokhely a Rózsadombon

Hiába telt el fél évezred, a török kormány a mai napig nem tett le arról, hogy iszlám központot építsen Gül baba csontjai fölött. Öngyilkos zarándokok, parlamenti iszlám­barát felszó­lalások és a palesztin Hitler sem hozta el azt az áttörést, aminek talán éppen most leszünk tanúi Budán.

Referendum a házasságról

A romániai népszavazás kiírásának célja az alkotmányban rögzített, a házasságot pontosan meghatározó fogalmak tisztázása. A szavazás óriási vitát gerjesztett a román és az európai közéletben. A népszavazás körüli anomáliákról Soós Zoltánt, az RMDSZ Maros megyei politikusát kérdeztük.

Szocdem sakk-matt és újabb válság Berlinben

Krízis krízis hátán éri a német kormánykoalíciót. Ahogy kievickélnek az egyikből, nyakukon a másik. Merkel és a CDU népszerűsége történelmi mélyponton, az Alkotmányvédelmi Hivatal körüli botrány után már a liberális újságírók is azt kérdezik, hogy miért nem írnak ki új választásokat.

Belföld

Uniós útvesztő

Szakmai vagy bürokratikus döntéshozatal? Demokrácia vagy technokrácia? Nemzetállamok Európája vagy Egyesült Európai Államok? Ezek a kérdéspárok feszülnek egymásnak az Európai Unió működésével kapcsolatban. Hogy pontosan milyen ez a működés, azt az uniós jogalkotás mechanizmusa mutatja meg leginkább.

Vezetési válság az egészségügyben

Feszült légkörben távozik az egészségügyi állam­titkárság éléről Nagy Anikó. A váratlan döntés által felvetett legfontosabb kérdés azonban nem személyes jellegű, hanem az, van-e valódi kormányzati szándék az egészségügy rendbetételére.

Hit és értékek

Az iszlám kihívás

Ez az írás főként nem az iszlámról szól, mint inkább hatásának és fogad­tatásának európai fejleményeiről. Persze ebben az iszlám nem éppen elhanyagolható tényező, mint ahogy a hatása Európa történetének alakulásában sem kifejezetten az. Úgy tűnik, elejétől fogva olyan kihívást jelent, amely az európai identitást a fennállásáig menően befolyásolja.

HÁTTÉR

A hosszú élet titka olasz módra

Costantino Ambrogi egy közép-olaszországi kisváros, Grottazzolina 91 éves lakosa. Bár gyerekei és unokái aktív dolgozók, mégis saját maga műveli egyhektáros földterületét, állatokat nevel, bort termel, vendégeket fogad.

Nyárvégi olasz gasztrokalandok

Az olasz gasztronómiáról legtöbbünknek kapásból a pizza jut eszébe; igazi nemzeti étel a zöld-fehér-piros színű feltétekkel! A második gondolatunk pedig, hogy az olaszok „kenyere” a tészta, a napi menüből biztos nem hiányozhat a jó öreg bolognai vagy milánói spagetti.

Csak papíron függetlenek

Az Afrikából Európába irányuló tömeges migráció fő kibocsátó országai a nyugat-afrikai államok, amelyek korábban francia gyarmatok voltak. Az elvándorlás fő oka az elképesztő szegénység és elmaradottság, ami annak is köszönhető, hogy a nyugati jólét egyik alapját épp a volt gyarmatok máig tartó kizsákmányolása jelenti.

Terrorista képzés a rácsok mögött

A következő években százával szabadulnak iszlamista terroristák európai börtönökből. Sokan közülük ma már veszedelmesebbek, mint amikor bekerültek a büntetés-végrehajtási intézetekbe. Mások pedig éppen ott radikalizálódtak.

25 éve zajlott le a Mogadishui csata

1993. október 3-án az amerikai hadsereg alakulatai akciót indítottak Mohamed Farrah Aidid szomáliai hadúr és politikai tanácsadói elfogására Mogadishuban. A maximum 60 percesre tervezett rajtaütés  hajnalig tartó élet-halál küzdelemmé fajult. A Heteknek két egykori résztvevő is visszaemlékezett a 25 éve történtekre.

Sekélyes Trump-fóbia rontja el a Csuklyások nagyszerű sztoriját

Az önmagáért beszélő, lebilincselő történet, az abszurd humor és a nagyszerű színészi játékok az ideológiai filmgyártás egyik oszlopos alkotásává tehették volna a BlacKkKlansman (Csuklyások) című filmet. Kár, hogy belefullad az aktuálpolitikába…

KÁVÉSZÜNET

Csúcstámadás

Szeptember közepén egy kenyai futó 2:01:40-re javította a mara­toni futás világ­csúcsát. Hama­ro­san áttörhetik a kétórás „plafont” is. De vajon meddig feszíthetők az emberi teljesítőképesség határai? Kovács Pétert, az Országos Sportegészségügyi Intézet Teljesítmény­-diagnosztikai Osztályának vezetőjét kérdeztük.

Vízesések célkeresztben

A Magyarországhoz legközelebbi vízeséskomplexum a horvátországi Plitvicei-ta­vaknál található, ahol több órán át gyalogolhatunk a látványban gyönyörködve. Ha azonban kicsit délebbre megyünk, számos vízesést találunk Bosznia-Hercegovinában is. Két nagy vízesés a célpontunk: a jajcei, amely számos szálon kötődik a magyar történelemhez, és a Kravica-vízesés jóval délebbre, közel az Adriai-tengerhez.

Műkönnyel a száraz szem ellen

Nyáron a légkondicionáló berendezések vagy a huzat, télen pedig a fűtés beindítása okozhat szemproblémákat. Különösen igaz ez azokra, akik naphosszat a monitor előtt ülnek, nekik fokozottan ügyelniük kell arra, hogy szemük ne száradjon ki.

Fogmosás vagy fogvesztés?

A legtöbb fogászati problémát a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Pedig sokkal egyszerűbb esténként elővenni a fogkefét, mint a fogorvosi székből farkasszemet nézni egy hosszú tűvel, vagy a fúró kellemetlen hangját hallgatni.

Kefírrel az egészségért

A joghurt mára vitathatatlanul az egészséges étrend szerves részévé vált. Érdemes megismerkedni különféle változataival vagy közeli „rokonaival”, mint például a kefír.

Korszerű bébipapik

Az anyatejes táplálásnak kétségkívül nincs versenytársa, mégis vannak, akik különféle okokból kénytelenek bébitápszert használni. A korszerű tápszerek azonban számukra is biztonságos és hathatós megoldást kínálnak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!