hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcstámadás
Elérhetőek-e a szuperrekordok?

2018. 10. 04.
Szeptember közepén egy kenyai futó 2:01:40-re javította a mara­toni futás világ­csúcsát. Hama­ro­san áttörhetik a kétórás „plafont” is. De vajon meddig feszíthetők az emberi teljesítőképesség határai? Kovács Pétert, az Országos Sportegészségügyi Intézet Teljesítmény­-diagnosztikai Osztályának vezetőjét kérdeztük.

 

2 óra 2 perc alatti idővel futni a maratoni távot nemcsak a laikusok, de sok hosszútávfutó számára is elképesztő teljesítmény. El lehet jutni 2 órán belülre?

– Úgy gondolom, ez csak idő kérdése. Ahogy korábban elképzelhetetlen volt nagyon sok ma élő rekord, vagy akár az, hogy síkfutásban a 100 méteres távot 10 másodperc alatt teljesítse bárki – úgy ez is emberfeletti teljesítménynek tűnik jelenleg. Ugyanakkor kivételes adottságú sportolók, magas szintű edzettségi állapotban tudományos módszerek alkalmazásával képesek lehetnek erre, a kérdés csak az, hogy évek vagy évtizedek múltán. A rohamosan fejlődő tudományos módszerek jelentősége egyre nagyobb, nem véletlen, hogy a jelenlegi csúcstartó úgymond „laboratóriumi” körülmények között versenyen kívül is próbált már két óra alá kerülni, ami ugyan nem sikerült, de alighanem kiváló felkészülést jelentett számára a mostani csúcsdöntéshez. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!