hetilap

Hetek hetilap vásárlás
25 éve zajlott le a Mogadishui csata
A Sólyom végveszélyben

2018. 11. 04.
1993. október 3-án az amerikai hadsereg alakulatai akciót indítottak Mohamed Farrah Aidid szomáliai hadúr és politikai tanácsadói elfogására Mogadishuban. A maximum 60 percesre tervezett rajtaütés  hajnalig tartó élet-halál küzdelemmé fajult. A Heteknek két egykori résztvevő is visszaemlékezett a 25 éve történtekre.

Szomália körülbelül 11 millió lakosú afrikai országként 1960-ban szerezte meg függetlenségét Olaszországtól és Nagy-Britanniától, viszont ezzel az új szabadsággal nem igazán tudott mit kezdeni. 1969-ben, kilenc évnyi demokratikus kormányzás után egy helyi hadvezér, Mohamed Siad Barre puccsal megbuktatta a függetlenség kivívása után szabadon megválasztott szomáliai kormányt. Vérszomjas katonai diktatúrájában Szomália amúgy is gyengélkedő gazdaságát saját uralma alá hajtotta, aminek következtében a társadalom még mélyebb szegénységbe süllyedt. 1991-ben Barre-t megbuktatták különböző helyi törzsekből származó hadurak – akik mellesleg még egymással is harcban álltak az ország vezetéséért. A harcok felemésztették az országot: a polgárháború során egyedül 1991-ben több mint 20 000 ember vesztette életét.

Az Egyesült Államok bevonása a helyzet kezelésébe 1992 augusztusában kezdődött, de a jelentős élelmiszersegélyek ellenére a helyzet csak rosszabbodott. Mohamed Farrah Aidid hadúr 1993 júniusában rajta­ütött egy pakisztáni békefenntartó csapaton, amivel elérte, hogy elrendeljék a letartóztatását – az amerikai hadsereg speciális egységeinek bevonásával.

Baljós kezdet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!