hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Referendum a házasságról
Interjú Soós Zoltánnál, az RMDSZ politikusával

2018. 10. 04.
A romániai népszavazás kiírásának célja az alkotmányban rögzített, a házasságot pontosan meghatározó fogalmak tisztázása. A szavazás óriási vitát gerjesztett a román és az európai közéletben. A népszavazás körüli anomáliákról Soós Zoltánt, az RMDSZ Maros megyei politikusát kérdeztük.

 

Valóságos hisztériás állapotba lovallta magát a román társadalom a családról szóló referendum kapcsán. A tár­sadalom minden rétege igyekszik hallatni a hangját a re­ferendum körüli vitákban. Ennyire fontos kérdés a család fogalma Romániában?

– A kérdés megválaszolásához pontosan ismerni kell a román politikai közélet sajátosságait és a karakterét. A jelenlegi közéleti vitákhoz sajnos ez a hangulat járul, mondhatnánk, szinte hozzátartozik a romániai kommunikációhoz. Itt ugyanis nemcsak arról beszélünk, hogy népszavazás lesz egy fontos kérdésben, hanem éles, öldöklő politikai harc folyik a bal és a jobb oldal között, amelyben ha bárki bármit kezdeményez, az a másik fél részéről frontális támadásra számíthat, amelynek célja, hogy hiteltelenítse a kezdeményezőt. Ebben az esetben egy olyan témát karolt fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) ami nehezen hitelteleníthető, mert a román társadalom nagy többsége egyetért azzal a javaslattal, hogy az alkotmányban igenis szabályozni kell, hogy egy férfi és egy nő között köttetik a házasság. Erre a liberális vagy jobboldali politikai formációk nehezen találnak ellenérvet, nem találják a fogást a szocialistákon. Az egyetlen érv, amivel megpróbálják a román állampolgárokat elbizonytalanítani, az, hogy azt mondják; ezzel a referendumon való részvétellel tulajdonképpen azt igazoljuk, hogy a Dragnea-féle kormányzás jó irányt képvisel, vagyis ne menjenek el, akik ellenzik a jelenlegi kormány politikáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!