hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízesések célkeresztben
Balkáni kirándulás

2018. 11. 04.
A Magyarországhoz legközelebbi vízeséskomplexum a horvátországi Plitvicei-ta­vaknál található, ahol több órán át gyalogolhatunk a látványban gyönyörködve. Ha azonban kicsit délebbre megyünk, számos vízesést találunk Bosznia-Hercegovinában is. Két nagy vízesés a célpontunk: a jajcei, amely számos szálon kötődik a magyar történelemhez, és a Kravica-vízesés jóval délebbre, közel az Adriai-tengerhez.

A magyar határtól 4,5 órányi autóútra lévő, magyarul Jajca, bosnyákul, horvátul, szerbül Jajce városát Banja Luka felől közelítjük meg. A Banja Luka-i útvonal nem feltétlenül közismert, azonban természeti szépségekben, vad folyókban, kanyonokban igen gazdag.

A határon történt egy kis fennakadás, mert a hídon való átkelés hamisítatlan, a Macskajaj című filmet idéző hangulatban zajlott. Innentől ez már a tömény Balkán, erre azért érdemes rákészülniük azoknak, akik hajlamosak a kultúrsokkra, vagy legalábbis először járnak errefelé. Még egy új autópályaszakaszt is sikerült felfedezni (Gradiska–Banja Luka), ahol nem árt, ha van nálunk euró vagy bankkártya. Egyébként Bosznia egész területén elfogadják az eurót is a boszniai márka mellett.

Jajca vára az első, amit az útról meglátunk. A város a nevét is arról kapta, hogy tojás alakú hegyen fekszik (a jaja szláv nyelveken tojást jelent). A vár alatt jellegzetes boszniai házak találhatók – akinek sok ideje van, esetleg szállást is foglalhat, akár 1-2 napot is érdemes rászánni a környékre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!