hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szocdem sakk-matt és újabb válság Berlinben
Lefejezett belbiztonság

2018. 11. 04.
Krízis krízis hátán éri a német kormánykoalíciót. Ahogy kievickélnek az egyikből, nyakukon a másik. Merkel és a CDU népszerűsége történelmi mélyponton, az Alkotmányvédelmi Hivatal körüli botrány után már a liberális újságírók is azt kérdezik, hogy miért nem írnak ki új választásokat.

A kormánykoalíciót alkotó pártok között továbbra sincs összhang, és a kisebbik kormánypárt, a szociáldemokrata SPD a helyzetet folyamatosan arra használja ki, hogy saját pártprogramját valósítsa meg. Legutolsó követelésük, amelyre a héten rendezett koalíciós csúcstalálkozón már rá is mondták az áment a kereszténydemokraták, hogy azoknak a migránsoknak, akik munkát akarnak vállalni, akkor is adni kell tartózkodási engedélyt, ha a menedékkérelmüket elutasították. Ez azért problémás, mert a legtöbb esetben ezek az emberek nem alkalmasak a német munkaerő­piaci részvételre, nem beszélik a nyelvet. Az SPD szándékai szerint elég volna, ha aktív álláskeresőként regisztrálnának a megfelelő hivatalokban, így a statisztikán is lehetne javítani, amely azt mutatja, hogy milliós számban élnek Németországban olyan bevándorlók, akiket már rég ki kellett volna toloncolni, mégis igénybe veszik a jóléti állam nyújtotta kedvezményeket. Ebből is látszik, hogy a menekültkérdés továbbra is forró téma, és úgy tűnik, Merkel és Seehofer ezúttal is kénytelen volt engedni a szociáldemokrata nyomásnak, hogy elkerüljék a kenyértörést.

A koalíciós találkozó előtti hetekben ugyanis az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vezetője, Hans-Georg Maaßen (képünkön) körül gerjesztett botrány borzolta a kedélyeket, és az ügy végkimenetele sem az lett, amire a főáramú média vagy a baloldali pártok számítottak. Maaßen nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai ugyanis annyira felháborították a baloldali médiát és a képviselőket, hogy azonnali menesztését követelték. Merkel és Seehofer, akik a múltban Maaßenre gyakran igazi támaszként számíthattak, csak úgy menthették meg a süllyesztőtől, hogy „fölfelé buktatták”, így Maaßen Seehofer mellé került a Belügyminisztériumba helyettes miniszterként. Sokan valószínűsítik, hogy a migrációval kapcsolatos koalíciós megegyezés volt az ára annak, hogy ezt az áthelyezést a kisebbik kormánypárt jóváhagyja.

Chemnitz, a gyújtózsinór

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!